Microsoft brengt Defender naar Android, iOS en Linux

Windows Defender

Microsoft werkt aan een mobiele versie van Defender. Later dit jaar moet de beveiligingssoftware de sprong maken van Windows naar Android en iOS. Ook Linux krijgt Defender, en wel vanaf vandaag.

Microsoft wil zowat alle endpoints afdekken met zijn Defender-beveiligingssoftware. Eerder introduceerde Redmond de beveiligingstool voor Windows 10 al voor Mac, (als preview) wat prompt voor een naamswijziging zorgde: Windows Defender Advanced Threat Protection werd Microsoft Defender ATP. Nu wil Microsoft ook mobiele toestellen beschermen. In de loop van dit jaar komt Defender daarom naar zowel Android als iOS. Ook Linux-endpoints vallen onder de ambitie van Microsoft. Daar lanceert de Windowsbouwer vandaag een publieke preview van zijn beveiligingssuite voor dat OS.

Accountbescherming

Op Android zijn er al heel wat antivirusoplossingen beschikbaar en gaat Microsoft de concurrentie aan met traditionele beveiligers. Op iOS ligt dat anders. Apple laat geen beveiligingssoftware van derden toe op zijn toestellen, zodat de functionaliteit van de app beperkt zal blijven. De voornaamste focus van Microsoft lijkt met Defender te liggen op accountbescherming en dan met name tegen phishing. Een tool die daarbij helpt, behoort wel tot de mogelijkheden. Microsoft vertelde eerder al in een interview met Techzine dat 80 procent van de succesvolle aanvallen begint met gecompromitteerde credentials.

Op Linux is de implementatie van Defender vanzelfsprekender. Defender ATP moet daar zorgen voor preventie, bescherming, detectie en respons in het geval een hacker toch binnenraakt, net zoals voor Windows 10 en Mac.

Universeel platform

Op Windows is Defender voor iedereen beschikbaar maar de mobiele edities van Defender worden naar alle waarschijnlijkheid zakelijke toepassingen. Hetzefde geldt voor de Linux-editie: de ATP-editie van Defender is uitsluitend bedoeld voor ondernemingen. Microsoft mikt op organisaties die hun beveiligingspostuur willen verhogen en vooral Windows 10-hardware in huis hebben. IT-managers die een vloot aan Windows 10-systemen beheren en beveiligen met Defender, kunnen er eenvoudig nieuwe endpoints bijnemen wanneer die via hetzelfde platform worden beschermd. De combinatie van een gecentraliseerd beheer met software die voor veel IT-specialisten al vertrouwd is, moet een troef zijn.

Lees ook: Microsoft gaat iMacs en MacBooks verdedigen met Defender

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home