Microsoft bouwt verder aan Azure Firewall

Microsoft Azure Firewall

Om admins een beter inzicht te geven in in de flow van dataverkeer in de cloud voegt Microsoft nu enkele functies toe aan Azure Firewall.

Dataverkeer in de cloud kan al eens fluctueren. Microsoft voert nu enkele updates uit in Azure om admins meer inzicht te geven in het waarom wanneer dataverkeer vertraagt of zich vreemd gedraagt.

Meer mogelijkheden

De drie nieuwigheden zijn Latency Probe metric, Flow Trace logs en Top Flows logs. Deze functies zijn nu in preview beschikbaar en dienen om de as-a-service-mogelijkheden van de firewall te verbeteren.

Microsoft is wereldwijd de nummer twee provider op het gebied van cloudservice, na Amazon. Dat betekent dus veel data. Heel veel. Azure Firewall bevindt zich tussen de applicatieserver en de eindgebruiker. Wanneer het dataverkeer vertraagt of wanneer de verbinding met de applicatie wegvalt, dan kan de firewall het probleem bij de bron aanpakken, volgens productmanager Shabaz Shaik.

Die gaf ook aan dat de upgrades op vlak van statistieken en registratie ontworpen zijn om meer inzicht te creëren in al het dataverkeer dat via Azure Firewall passeert.

Praktisch

Volgens Shaik is de snelheid van dataverkeer de belangrijkste indicator voor de toestand van een netwerk. De Latency Probe metric werkt met Pingmesh-technologie, ontwikkeld om netwerkinteracties van grote datacenters te analyseren en meten.

Daardoor kan je met deze functie de gemiddelde datasnelheid van de firewall zelf meten. Wanneer die vertraagt ligt dat mogelijk aan het netwerk, de doorvoer van dataverkeer of hoog verbruik van de CPU. Azure Firewall registreert verschillende types van dataverkeer: het netwerk, applicaties of info over een dreigende aanval. Die registratie toont nu echter alleen de eerste poging van een Transmission Control Protocol en niet het hele proces.

Enter Flow Trace logs. Hiermee kunnen IT-admins extra verificatievlaggen checken (zoals SYN-ACK of INVALID) en zien ze het return-packet bij een verbindingsprobleem of een onbekend packet.

lees ook

Microsoft Defender veiligste maar niet efficiëntste antivirus-oplossing voor Windows

De functie Top Flows toont admins wat het zwaarste dataverkeer veroorzaakt en geeft hen de mogelijkheid om te beslissen om dat door te laten of niet. Shabaz Shaik waarschuwde wel dat deze feature de CPU stevig belast. Bedrijven gebruiken die dus best voor specifieke gevallen en telkens niet langer dan een week.

Deze aankondiging komt enkele dagen na het nieuws dat Azure misschien een Europese doorlichting krijgt na antitrustklachten over de cloudservice. Vraag is of het Amerikaanse bedrijf zich dat heel hard gaat aantrekken, Azure is populair. In België is bijvoorbeeld meer dan de helft van de bedrijven klant bij de service.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home