Meeste antivirusfabrikanten blijven Windows 7 ondersteunen

windows 7

Microsoft mag de ondersteuning voor Windows 7 dan hebben stopgezet, ontwikkelaars van antivirussoftware blijven het gepensioneerde OS nog even ondersteunen.

Microsoft zette op 14 januari een (min of meer) definitief punt achter de ondersteuning van Windows 7. Dat betekent dat gebruikers geen gratis beveiligingsupdates meer krijgen, en nieuwe achterpoortjes in het besturingssysteem blijven openstaan. De enige echt veilige manier om het oude besturingssysteem te blijven gebruiken, is via het Extended Support-programma (ESU) waar Microsoft tegen betaling nog maximaal drie jaar bijkomende updates voorziet.

Antivirusbedrijven plannen weinig verrassend om Windows 7 nog wel geruime tijd te blijven ondersteunen. End of support is voor de meeste bedrijven minstens twee jaar verwijderd. Dat is logisch: organisaties die intekenen op ESU willen immers nog steeds hun vertrouwde endpoint-beveiliging blijven gebruiken. Antivirusbedrijven die zich terugtrekken, lopen het risico klanten kwijt te spelen.

Sophos en Avira

Dat betekent dat ook koppige consumenten in de nabije toekomst gebruik kunnen blijven maken van hun favoriete antivirusoplossing. Sophos is het enige bedrijf dat Windows 7-ondersteuning in de nabije toekomst wel wil afvoeren. On premises blijft ondersteuning tot het einde van het jaar een optie, via de cloud tot eind 2021. Verder verdwijnt natuurlijk ook Microsofts eigen Security Essentials, al blijft Microsoft tot nader order wel de virusdefinities voor dat programma verversen. Avira stopt in november van 2022 met de ondersteuning van zijn software op Windows 7.

Het is niet omdat je nog gebruik kan maken van een antivirusprogramma, dat het veilig is om Windows 7 op je systeem te laten staan. De antivirussoftware zal vermoedelijk wel minstens enkele toekomstige problemen tegenhouden. ZDNet stelde een uitgebreide lijst op van de huidige ondersteuningsplannen van alle grote antivirusfabrikanten. Let wel op: de claim in dat artikel dat ESU er enkel voor enterprise-klanten is, is foutief.

Lees ook: Microsoft stopt Windows 7-ondersteuning: alles wat je moet weten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home