LastPass verplicht hoofdwachtwoord met minstens 12 tekens

lastpass

LastPass zal vanaf deze maand al zijn gebruikers verzoeken hun hoofdwachtwoord te veranderen als dat minder dan twaalf tekens telt. Anderhalf jaar geleden ging het zelf mis bij LastPass.

Wachtwoordmanager LastPass voert nieuwe regels in. Het ‘hoofdwachtwoord’ waarmee de kluis van de gebruikers beveiligd is, zal voortaan minstens twaalf tekens moeten tellen. Dat kondigt LastPass aan in een blog. Naast twaalf tekens legt LastPass nog de volgende criteria op:

  • Gebruik minimaal twaalf tekens, maar extra tekens worden aanbevolen.
  • Gebruik ten minste één van elk van de volgende waarden: hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Maak het gedenkwaardig, maar niet gemakkelijk te raden, zoals een wachtwoordzin.
  • Zorg ervoor dat het alleen voor jou uniek is.
  • Gebruik niet uw e-mailadres als je hoofdwachtwoord.
  • Gebruik geen persoonlijke informatie in je hoofdwachtwoord.
  • Gebruik geen opeenvolgende tekens (bijvoorbeeld ‘1234’) of herhaalde tekens (bijvoorbeeld ‘aaaa’).
  • Zorg ervoor dat u het hoofdwachtwoord niet opnieuw gebruikt voor een andere account of toepassing.

Deze richtlijnen zijn in lijn met onze tips voor het perfecte wachtwoord. Eerst zullen gratis, Premium- en familieaccounts verzocht worden naar hun wachtwoord te kijken, eind januari zijn zakelijke klanten aan de beurt. De vraag is niet vrijblijvend, want wie binnen de 72 uur geen actie onderneemt, dreigt buitengesloten te worden van het eigen account. LastPass zal voor iedere nieuw aangemaakt hoofdwachtwoord controleren of dat ooit al eens ergens uitgelekt is geweest. Voldoet je wachtwoord aan alle richtlijnen? Dan hoef je niets te doen.

Een jaar later

Volgens LastPass zijn de nieuwe richtlijnen nodig in het ‘snel veranderende cybersecuritylandschap’. Over de nasleep van enige incidenten die zich bij de wachtwoordmanager zelf hebben voorgedaan, wordt met geen woord meer gerept. Aan het einde van 2022 raakte bekend dat hackers waren binnengeslopen achter de schermen bij LastPass.

lees ook

Het incident te veel: is LastPass nog te vertrouwen?

Daarbij werden ook wachtwoorden van gebruikers buitgemaakt. LastPass adviseerde toen al om langere hoofdwachtwoorden in te stellen en maakt van dat advies nu een verplichting.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home