FBI: ‘laad je smartphone niet op in een luchthaven’

smartphone opladen luchthaven

Laad je je smartphone wel eens op aan een publiek oplaadstation in een luchthaven of shoppingcentrum? Dit maakt je toestel kwetsbaar voor ‘juice jacking’.

Wie veel reist, zal mogelijk zijn of haar smartphone al wel eens hebben opgeladen in de luchthaven. Je wilt immers niet zonder batterij vallen als je nog enkele uren moet overbruggen tot je vlucht vertrekt. Luchthavens voorzien dan ook heel wat publiek beschikbare usb-poorten waar je je smartphone kan insteken, al dan niet met een kabel inclusief. Toch kan je die publieke oplaadpunten maar beter vermijden.

De Amerikaanse FBI waarschuwt via Twitter voor juice jacking, een nieuwe aanvalstechniek die in opkomst. Hackers zijn erin geslaagd om publieke usb-stations in te zetten als wapens. Hierbij besmetten ze de usb-poort met malware die het slachtoffer nietsvermoedend op zijn of haar smartphone installeert als het toestel wordt aangesloten. Dit geeft de aanvallers vrije toegang tot de gegevens op de smartphone. Het maakt ook geen verschil of je een eigen kabel gebruikt of een publieke kabel.

Gebruik een powerbank

FBI adviseert dan ook publieke usb-stations koste wat kost te vermijden. Niet alleen op een luchthaven, maar ook in shoppingcentra, koffiebars etc. Moet je je toestel toch onderweg opladen, neem dan altijd een kabel met de adapter mee om in een klassiek stopcontact te steken. Of neem een powerbank mee voor plaatsen waar geen stopcontacten beschikbaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home