Kwart van bedrijven in Benelux getroffen door minimaal zeven cyberaanvallen

Nalatigheid vormt grootste risico

security

Uit een onderzoek van Trend Micro blijkt dat 23 procent van de organisaties in de Benelux  het afgelopen jaar minstens zeven keer getroffen werden door een cyberaanval. Het gaat voornamelijk om aanvallen die netwerken infiltreren. Zulke pogingen kunnen op korte termijn gevaarlijk worden.

De overgrote meerderheid, 78 procent, geeft aan dat dergelijke aanvallen “enigszins” tot “zeer” waarschijnlijk succesvol zullen zijn in de komende 12 maanden. Het rapport komt ook met een CRI-score (Cyber Risk Index) op een numerieke schaal van -10 tot 10, met -10 als hoogste risico. We zitten vandaag op -0,41, wat gelijk staat met ‘verhoogd risico’.

lees ook

Spionage door natiestaten: moet jouw bedrijf wakker liggen van APT-aanvallen?

De grootste risico’s in de Benelux komen uit geavanceerde malware (39%), gevolgd door APT (Advanced Persistent Threats, 37%) en DoS-aanvallen (Denial of Service, 34%). Andere risico’s zijn kwaadwillige werknemers (32%), ransomware (29%) en phishing of social engineering (28%).

Risico’s binnen de IT-infrastructuur

In het onderzoek gaat er ook aandacht naar de security-risico’s binnen de IT-infrastructuur van organisaties in de Benelux. Daar staat nalatigheid (41%) met stip op één gevolgd door organisatorische richtlijnen en complexiteit (33%) en cloudinfrastructuur en providers (30%). Virtuele computeromgevingen (servers en endpoints, 26%) en een tekort aan gekwalificeerd personeel (26%) komen op een gedeelde vierde plaats.

lees ook

Waarom zien we de laatste tijd zoveel ransomware aanvallen?

Er is een duidelijke toename in cyberrisico’s in 2020 door het massaal thuiswerken omwille van de Covid-19-pandemie. Het blijft daarom belangrijk om werknemers te blijven trainen rond mogelijke risico’s en zijn investeringen in de IT-infrastructuur meer dan ooit nodig om cyberaanvallen tijdig in kaart te brengen voordat het te laat is. De aanvalstrends voor 2021 zullen namelijk grotendeels dezelfde blijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home