KU Leuven start masteropleiding Cybersecurity

De KU Leuven gaat dit jaar voor het eerst van start met een opleiding Master of Cybersecurity. Die moet tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar experts is cyberveiligheid.

Aan de KU Leuven gaat dit jaar voor het eerste de opleiding Master of Cybersecurity van start. Die opleiding biedt voor een stuk een antwoord op de groeiende vraag bij zowel overheden als bedrijven naar experts in cyberveiligheid. De masteropleiding focust op de kwetsbaarheden en risico’s van digitalisering.

De masteropleiding is in eerste instantie bedoeld voor studenten die al een master ingenieurs- of computerwetenschappen achter de kiezen hebben. Met een achtergrond in de computerwetenschappen kunnen ook studenten met een diploma wiskunde of fysica aan de slag gaan.

Cursus van een jaar

In zijn beschrijving van de master verwijst de KU Leuven onder andere naar SolarWinds en WannaCry, maar ook algemenere gevaren zoals DDoS-aanvallen, industriële spionage en phishing. Studenten zullen leren hoe ze veilige IT-systemen moeten ontwikkelen en hoe ze organisaties van cyberaanvallen moeten beschermen.

De master omvat onder andere software- en hardwarebeveiliging, systeembescherming, cryptografische technieken en privacy. De cursus neemt één jaar in beslag en omvat vakken zoals Cybersecurity Basics, Security Through the Software Lifecycle en CyberSecurity Management and Governance. De hele opleiding vindt in het Engels plaats en eindigt met een thesis rond een cybersecurityproject.

Lacune

“We vullen een lacune op met deze gespecialiseerde opleiding”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Vlaanderen kan het zich niet permitteren om niet te excelleren op het gebied van digitalisering en cyberveiligheid. Samen met de onderwijspartners willen we zo goed mogelijk inspelen op de noden van de arbeidsmarkt”.

De opleiding komt op z’n zachtst gezegd niets te vroeg. Op de arbeidsmarkt bestaat een enorm tekort aan werkkrachten met IT-expertise en dat is bij cybersecurityspecialisten niet anders. Die tekorten drijven een herstructurering van de sector waarin automatisering een belangrijke rol speelt, en cyberbeveiliging almaar vaker wordt uitbesteed.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home