Kaspersky waarschuwt voor WhatsApp-kloon die je account probeert te stelen

whatsapp kaspersky

Installeer de berichtenapp YoWhatsApp niet op je smartphone. De app ziet eruit en werkt als WhatsApp, maar probeert op de achtergrond met je accountgegevens aan de haal te gaan.

In een reeks blogs doet Kaspersky de modus operandi uit de doeken. De applicatie in kwestie, YoWhatsApp, probeert zich te verkopen als een mod van de populaire berichtenapp WhatsApp die extra functionaliteiten toevoegt, zoals betere privacy en de mogelijkheid om grote bestanden te verzenden. Maar de app is een wolf in schaapskleren.

De ontwikkelaars hebben de app namelijk geïnfecteerd met een dropper die bij het downloaden van de app een virus genaamd Triada installeert op je smartphone. Dit virus schrijft zich in jouw naam in voor allerlei betaalde diensten zonder dat je daar je toestemming voor geeft. Kaspersky kwam dit virus bij gelijkaardige fraudecampagnes al eerder tegen.

Deze versie van Triada blijkt echter nog een extra addertje onder het gras te bevatten. Het virus kan namelijk ook WhatsApp-sleutels kraken waarmee hackers de controle kunnen overnemen op je legitieme WhatsApp-account. Zo kunnen ze je contacten benaderen om hen te proberen oplichten.

lees ook

Dit zijn de populairste phishingmails waarin gebruikers trappen

Wees voorzichtig met niet-erkende apps

Kaspersky raadt alle WhatsApp-gebruikers dan ook aan om hun gezond verstand te gebruiken. Mods zoals YoWhatsApp worden niet erkend door Google en Apple en zijn dus niet via hun appwinkels, maar als apk te installeren. De ontwikkelaars proberen hun app via advertenties te promoten.

yowhatsapp
Bron: Kaspersky

Het is nooit verstandig om applicaties via niet-officiële kanalen te installeren op je apparaten; je weet immers nooit zeker wat je binnenhaalt. Zorg er ook voor dat je je accounts goed beveiligt en voldoende beveiligingsmiddelen installeert om een stok achter de deur te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home