Kamerlid Ecolo doelwit van Chinese cyberaanval

hacker uit china

Ecolo-kamerlid Samuel Cogolati is het doelwit geweest van een cyberaanval. Er wordt zonder aarzeling gewezen naar de Chinese overheid als dader.

De Franstalige groene partij Ecolo maakte vanochtend via Belga bekend dat partij- en kamerlid Samuel Cogolati het doelwit is geweest van de cyberaanval. Veel details over de aard van de cyberaanval geeft het officiële communiqué niet weg. Wel staat er een duidelijke beschuldiging te lezen aan het adres van de Chinese overheid.

“Als de Chinese communistische partij denkt ons op deze manier te intimideren, vergist ze zich”, reageert Ecolo in het persbericht. “We zullen blijven de handschoen opnemen zolang de ‘kampen van de schande’ niet gesloten zijn.” Cogolati voerde actief strijd tegen de onderdrukking van de Oeigoeren in China.

Onderzoek naar Chinese cyberaanvallen

Het parlementslid eist dat België dringend diepgaand onderzoek doet naar de omvang van cyberaanvallen die de Chinese overheid en andere vijandelijke staten laten uitvoeren in ons land. “De hackers breken niet voor de lol binnen in onze servers. Er zit een methodiek achter, gericht tegen verdedigers van de mensenrechten en georganiseerd voor rekening van het Chinese regime. Er moet volledige duidelijkheid komen over de duurtijd, de aard en de slachtoffers van de cyberaanvallen tegen België”, zegt Cogolati.

In 2021 zorgde een reeks cyberaanvallen op het Belnet-netwerk, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Defensie ook al voor veel ophef. Het ministerie van Buitenlandse Zaken claimde vorige zomer voldoende bewijs te hebben verzameld om de aanvallen te linken aan het Chinese regime, dat dit natuurlijk altijd met klem heeft ontkend.

lees ook

België cyberweerbaar tegen 2025: alle componenten zijn er, maar de mentaliteit bij kmo’s moet nog veranderen

Cogolati vindt dat België zich nu vooral niet mag laten kennen en dus moet de overheid dit incident via diplomatieke wegen aankaarten. Als een aanval duidelijk aan een overheidsinstantie kan worden gelinkt, dan moet dat regime instaan voor de herstellingskosten, aldus de politicus.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home