Intel en Qualcomm lobbyen bij Amerikaanse overheid over handelsverbod Huawei

In April 2019, Intel Corporation launched the new 9th Gen Intel Core mobile H-series processors. The most powerful generation of Intel Core mobile processors are designed for gamers and creators. (Credit: Intel Corporation)

Qualcomm en Intel lobbyen bij het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken om het handelsverbod op Huawei te versoepelen. De chipfabrikanten stellen dat de Chinese telefoonfabrikant algemeen beschikbare componenten afneemt die geen ernstige beveiligingsrisico’s met zich meebrengen. 

De chipfabrikanten ontkennen de potentiële beveiligingsrisico van Huawei’s 5G-netwerktechnologie naar eigen zeggen niet. Ze willen alleen voorkomen dat het Chinese bedrijf door het handelsverbod componenten enkel nog bij Chinese leveranciers inkoopt. Zeker gezien het bedrijf in 2018 voor ruim 11 miljard dollar aan inkoopcomponenten kocht van Amerikaanse bedrijven zoals Qualcomm, Micron Technology en Intel, aldus Android Central. 

Leidinggevenden van Intel en Xilinx zouden eind vorige maand een vergadering met het ministerie van Economische Zaken hebben bijgewoond in zake het toevoegen van Huawei aan de lijst van entiteiten, waarop het handelsverbod van kracht is. Ook Qualcomm zou het ministerie hebben aangesproken over hetzelfde probleem.

Noodplan

Huawei heeft de betreffende chipfabrikanten niet verzocht om namens hen met de Amerikaanse regering te lobbyen. Dit beweert Andrew Williamson, vice president public affairs bij Huawei. Hij stelt dat het bedrijf een van de belangrijkste klanten is van de genoemde Amerikaanse chipmakers en dat ze geheel uit eigen belang aan het lobbyen zijn geslagen.

Huawei verwacht dat als een direct gevolg van het beperkte handelsverbod zijn internationale smartphone-zendingen in 2019 met zo’n 60 procent zullen dalen. Vooralsnog heeft Huawei zelf nog geen contact gezocht met de Amerikaanse regering in zake het beperkte handelsverbod. Het bedrijf heeft inmiddels een noodplan in werking gesteld, door zijn focus op de Chinese smartphonemarkt te vergroten. 

Android-vervangings-besturingssysteem

Bovendien werkt het hard aan het op tijd klaar krijgen van een Android-alternatief. De Chinese telefoonfabrikant werkt al sinds 2012 aan een besturingssysteem dat in stand-by staat. Het betreft een noodplan mocht de VS de export van Amerikaanse producten verbannen. Dat betekent geen Android of Windows voor Huawei-toestellen, waardoor smartphones, tablets, laptops en bepaalde servers ineens iets anders nodig hebben.

“Er is een duidelijk plan B en we zullen klaar staan mocht de VS beslissen dat we geen Amerikaanse producten meer mogen gebruiken. Huawei heeft een eigen besturingssysteem in de steigers staan”, aldus Huawei executive Richard Yu.

 

Lees ook: Technologiebedrijven vertrekken uit China als reactie op handelsoorlog

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home