Kan AI de impact van cyberaanvallen vergroten? 

ai hacker

Een nieuw NCSC-rapport voorspelt de bedreiging van AI voor de komende twee jaar op gebied van cyberaanvallen. Het wordt uitkijken voor ransomware en sterkere phishing door generatieve AI. 

In een recent rapport van de National Cyber Security Centre (NCSC) wordt de invloed van AI op het aantal en de impact van cyberaanvallen voor de komende twee jaar geanalyseerd. De Britse topinlichtingendienst stelt vast dat ransomware de volgende jaren één van de grootste bedreigingen wordt. Natiestaten, financieel gemotiveerde criminelen of nieuwelingen zullen AI steeds beter kunnen inzetten om kwetsbaarheden in veiligheidssystemen te ontdekken om die bijgevolg te omzeilen. Andere dreigingen loeren ook om de hoek. 

Een “vrijwel zekere” kans

Volgens de beoordeling uit het rapport, wordt de kans dat AI het volume en de impact van cyberaanvallen binnen de komende twee jaar zal vergroten, aangeduid als ‘vrijwel zeker’. Die voorspellingen hebben betrekking tot onder andere de mogelijkheden op gebied van verkenning en social engineering, ransomware, de kans op grotere aanvallen tegen Groot-Brittannië of de kracht van generatieve AI voor phishing.  

lees ook

Kunnen AI-modellen getraind worden om te misleiden? 

Vandaag de dag is men met generatieve AI al in staat om misleidende documenten of conversaties te voeren, zonder opvallende fouten. Dit zorgt ervoor dat de dreiging voor phishing extra groot wordt. NSA Cybersecurity-directeur Rob Joyce voorspelde twee weken voor de publicatie van het rapport dat AI bedreigingsactoren zal helpen om overtuigende phishing-documenten te ontwikkelen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home