Cybercriminelen hadden het in 2021 gemunt op retail- en maakindustrie

Cybersecurity

IBM brengt zijn X-Force Intelligence Threat Index-rapport naar buiten. Europa bleek maar net niet het belangrijkste doelwit te zijn voor cyberaanvallers, alleen Azië werd vaker getroffen. Aanvallers richtten zich in de meeste gevallen tegen de retail- en maakindustrie, met 23,2 procent van de aanvallen gericht tegen deze industrie. In 2020 lag dat percentage nog op 17,7 procent.

26 procent van de aanvallen op de maakindustrie richtte zich tegen Europese bedrijven, blijkt uit een nieuw rapport van IBM. Deze aanvallen concentreerden zich voornamelijk in de Benelux. Volgens de onderzoekers bij IBM vindt het hoge aantal ransomware-aanvallen zijn oorsprong in de hoge graad van digitalisering in de Benelux.

Maxwell Keyte, Security Leader voor de Benelux bij IBM, is wel positief over de cyberbeveiliging van bedrijven in de maakindustrie in de Benelux. Volgens hem staat cyberbeveiliging daar bovenaan de prioriteitenlijst, waardoor beveiliging gedragen wordt door iedereen binnen de organisatie.

“Meer organisaties in de Benelux hanteren een zero-trust-strategie. Dat wordt in de meeste bedrijven aangevuld met een responsplan, dat aangeeft wat een organisatie moet doen na een aanval”, vertelt Keyte.

Exploits verlenen criminelen toegang

Cyberaanvallen tegen Europese bedrijven leidde in 2021 voornamelijk tot ransomware. Een getroffen bedrijf bleek daar in 26 procent van de gevallen mee geconfronteerd te worden, gevolgd door server access (12%) en gegevensdiefstal (10%).

Om deze aanvalstactieken in te kunnen zetten, moet een cybercrimineel eerst een ingang vinden in het netwerk van een bedrijf. Bij Europese bedrijven werden daarvoor in de meeste gevallen exploits misbruikt (46%). In veel gevallen bestaat een update om het lek te dichten. Allen installeren bedrijven deze updates niet of te laat. 

lees ook

Waarom organisaties broodnodige updates niet installeren

Daarnaast blijken werknemers een grote rol te spelen in het verlenen van de toegang. Maar liefst 42 procent van de aanvallen op Europese bedrijven kwam tot stand door phishing

In het algemeen kwam Europa op de tweede plaats te staan van meest getroffen continenten in de wereld. Toch was er een daling in het aantal cyberaanvallen tegen Europese bedrijven. In 2021 concentreerden 26 procent van de aanvallen zich op ons continent en dat cijfer lag nog op 31 procent in 2020.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home