Huawei beschuldigd van verplichting tot installatie backdoors voor datadiefstal

Opnieuw zijn er beschuldigingen aan het adres van Huawei. Business Efficiency Solutions (BES), een bedrijf uit Californië, beweert onder druk te zijn gezet om backdoors te installeren. Via die backdoors zou Huawei toegang hebben tot geheime overheidsinformatie van Pakistan.

BES verwijt Huawei dat het druk zette om backdoors te installeren in het safer-cities project bestemd voor de stad Lahore in Pakistan. Het is niet de eerste keer dat er vanuit Amerikaanse hoek een aanklacht wordt neergelegd tegen het Chinese bedrijf.

Goedkeuring

Huawei zou BES gevraagd hebben achterpoortjes te installeren. Het Amerikaanse bedrijf wachtte voor de installatie op goedkeuring vanuit Pakistan, maar beweert dat Huawei druk uitoefende om de backdoors onmiddellijk te installeren. In eerste instantie was het volgens Huawei niet nodig te wachten op goedkeuring. Later meldde het bedrijf goedkeuring te hebben ontvangen, al werd hier nooit een officieel document van getoond.

Om toegang tot de gevoelige informatie te krijgen, zou Huawei een gedupliceerde versie van het Lahore-netwerk in Suzhou, China, draaien. Via die weg kan Huawei aan gevoelige informatie van bewoners en de overheid. Tijdens een eerder geschil gaf Huawei al toe dat dit netwerk bestaat, al gaat het volgens het bedrijf om een testversie die niet is gekoppeld is aan het operationele netwerk in Pakistan. Overheidsinstanties in Lahore zelf geven eveneens aan vooralsnog geen bewijs te zien van datadiefstal.

Geen bewijs

De Verenigde Staten spreekt al jaren over spionagegevaar van China. Hoewel het aantal verwijten door de jaren heen optelt, is er momenteel nog steeds geen bewijs getoond van datadiefstal of spionage. Het groeiend aantal beschuldigingen heeft Amerika onder andere het Verenigd Koninkrijk kunnen overtuigen van dreigend gevaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home