Het VPN-gebruik stijgt: dit is waarom

In de Benelux gebruiken steeds meer mensen een Virtual Private Network (VPN). Met toenemende cyberdreigingen, is het logisch dat internetgebruikers zichzelf proberen te beschermen.

De VPN is populairder geworden door twee zaken: steeds meer mensen werken thuis en de bewustwording over online veiligheid wordt groter.

Cybercriminaliteit stijgt

Steeds vaker zijn zaken als ransomware, gelekte wachtwoorden en gehackte social media-accounts in het nieuws. De digitale veiligheid staat elke dag steeds een beetje meer onder druk. Zeker tijdens de coronapandemie worden kansen door kwaadwillenden aangegrepen om slachtoffers te maken.

Mensen hebben tijdens de pandemie minder persoonlijke contacten, waar onder meer hackers en oplichters handig op inspelen. De tweede reden is dat veel mensen thuiswerken. Steeds meer offline criminelen verleggen hun werkterrein naar de online wereld.

Een groter gevoel van veiligheid

Met de groei van het risico gehackt te worden of slachtoffer van online oplichting te worden, willen steeds meer mensen zich indekken tegen dit soort risico’s. Ze zijn bang gehackt te worden en hun kostbare gegevens in de handen van hackers te laten vallen.

Online groeit niet alleen de angst om gehackt te worden, maar men wil zich ook veiliger voelen online. Ze willen meer privacy genieten of juist alle vrijheid ervaren die het internet te bieden heeft. Dat kan door gebruik te maken van een VPN. Vooral privacy en veiligheid zijn de belangrijkste aspecten van deze techniek.

Uitleg VPN: zo werkt het

Het internetverkeer is met een Virtual Private Network (VPN) niet meer te ontcijferen door hackers en andere kwaadwillenden. De politie heeft nauwelijks een oplossing voor cybercriminaliteit, maar veiligheidsexperts hameren des te meer op het gebruik van een VPN.

Een korte uitleg over VPN: de gebruiker neemt een account af bij een VPN-aanbieder en downloadt het VPN-programma. Vervolgens logt deze in en schakelt deze de VPN in, vaak door op een startknop te klikken. Ook kan de serverlocatie gekozen worden.

Er wordt verbinding gemaakt met de VPN-server in het buitenland. Daardoor is de gebruiker minder goed te volgen op het internet. Veel kwaadwillenden profileren hun slachtoffer namelijk aan de hand van het IP-adres. Zo weten ze onder meer de woonplaats van het slachtoffer.

Daarnaast zorgt de VPN-server ervoor dat de verbinding versleuteld is. Dit houdt in dat hackers nog wel de verbinding kunnen afluisteren, maar dat ze er niets aan hebben. De data is namelijk verworden tot een grote brei aan letters en cijfers. Onmogelijk om er iets mee te doen, dus.

Geografische blokkades voorkomen

Sommige websites en diensten zijn niet bereikbaar vanuit de Benelux. Zo zijn er bijvoorbeeld Amerikaanse televisiezenders die hun content onbereikbaar maken voor Europa. De reden hiervoor is onder meer de privacywetten in Europa. Denk onder meer aan het verplicht vragen om toestemming voor cookies. Daarnaast hebben sommige streamingdiensten (zoals Netflix en Hulu) content geblokkeerd, in verband met auteursrechtenkwesties.

Door een VPN te gebruiken kunnen gebruikers toch gewoon kijken naar de nieuwste films en series. Ook die films en series die in Europa niet te zien zouden moeten zijn. Veiligheid, privacy en een open internet zijn dus de belangrijkste beweegredenen om een VPN te gebruiken. Met dit in het achterhoofd, is de verwachting dat het gebruik van VPN’s in de toekomst alleen nog maar verder zal toenemen.

Dit is een ingezonden commerciële bijdrage van vpndiensten.nl. Voor meer informatie kan je terecht op hun webpagina.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home