Hackers van brandstofpijpleiding in VS verontschuldigen zich

brandstof leiding

Het hackerscollectief gaat door het leven als DarkSide en heeft op het dark web een verontschuldiging aangeboden aan Colonial Pipeline voor de sociale consequenties die de aanval met zich mee bracht.

Afgelopen weekend zorgde een cyberaanval op een belangrijke brandstofpijpleiding in de VS voor de nodige problemen. De getroffen systemen werden offline gehaald om een bedreiging te beperken. De leiding is ruim 8.850 km lang en vervoert 45% van de brandstof voor het oosten in de VS. Het vervoert vliegtuigbrandstof en geraffineerde benzine, soms tot 2,5 miljoen vaten per dag.

Het hackerscollectief gaat door het leven als DarkSide en heeft na enkele dagen een verontschuldiging gepost op het dark web volgens Vice. In dat bericht benadrukken ze dat ze apolitiek zijn en niet deelnemen in geopolitieke handelingen. Ze willen niet aanzien worden als een staatsgesteunde groepering.

“Ons doel is om geld te verdienen, niet om problemen voor de maatschappij te creëren.” DarkSide laat weten dat het voortaan elke getroffen organisatie zal dubbelchecken voordat het bestanden versleutelt om sociale consequenties te voorkomen.

Dieper onderzoek van NYT toont dat de roots van DarkSide vermoedelijk Russisch zijn. Ze proberen namelijk systemen te vermijden die Russisch of Oost-Europees zijn.

Colonial Pipeline laat ondertussen in een statement weten dat het op dit ogenblik delen van het systeem opnieuw online probeert te brengen nadat het alle operaties heeft moeten staken door de cyberaanval. Eind deze week moeten alle systemen opnieuw operationeel zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home