Google Workspace laat toe om encryptiesleutels zelf te bewaren

Google Workspace

Google Docs is vandaag alomtegenwoordig, maar een van de grootste kritieken is het gebrek aan end-to-end-encryptie. De zoekgigant geeft zakelijke gebruikers nu de mogelijkheid om zelf encryptiesleutels te bewaren.

Wie vandaag in Google Workspace werkt, moet rekening houden dat de dienst niet helemaal versleuteld is. Indien er een overheidsinstantie toegang wenst tot bepaalde data, dan moet de zoekgigant dat leveren. Om dat te voorkomen, krijgen de enterprise-abonnementen van Google Workspace nu de optie om encryptiesleutels zelfs te beheren. Hierdoor heeft de zoekgigant geen toegang meer tot de inhoud van je data en kan de overheid ook niets meer lezen.

Bij de lancering worden vier partners ondersteund om je encryptiesleutel te bewaren: Flowcrypt, Futurex, Thales en Virtru. Google mikt met deze zet vooral op gereguleerde industrieën zoals defensie, gezondheidszorg en financiën. Daar zijn intellectuele eigendommen en gevoelige data cruciaal om privé te houden.

lees ook

Google maakt Workspace beschikbaar voor iedereen met een Google-account

Later dit jaar biedt Google ook de mogelijkheid aan enterprise-klanten om zelf hun encryptiesleutel te bewaren. Het werkt aan een API om direct controle te geven aan zo’n sleutel. Zo kan de overheid niet langer bij Google of de sleutelhouder aankloppen en zijn je gegevens altijd van jou. Google heeft de technische details gepubliceerd en plant een bèta de komende weken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home