Google Play Store blokkeert Chinese ontwikkelaar en verwijdert meer dan 200 apps

Google Play Store

Google heeft de Chinese ontwikkelaar CooTek en meer dan 200 van zijn apps uit de Play Store verbannen. De app-ontwikkelaar is door beveiligingsbedrijf Lookout beschuldigd van het inzetten van kwaadaardige adware in zijn apps.

Lookout onderzocht eerder een aantal apps, na klachten van gebruikers over agressieve in-app-advertenties. Android-apparaten zouden onbruikbaar zijn geworden vanwege het grote aantal advertenties dat werd gepusht. Hier was zelfs sprake van als de app niet actief was, aldus 9to5Google.

BeiTaAd

Nader onderzoek toonde aan dat alle apps waarover werd geklaagd, afkomstig waren van een en dezelfde uitgever: CooTek. Bovendien bevatten alle apps BeiTaAd-adware. Iets wat meteen ook vraagtekens zet bij de beveiligingsprotocollen van de Play Store.

Toen de app-ontwikkelaar zijn belofte om de adware uit zijn apps te verwijderen niet nakwam, heeft Google meer dan 200 apps rigoureus uit zijn Play Store verwijderd. Al betekent dat niet dat de kwaadaardige BeiTaAd-adware ook direct van een apparaat af is. Van de honderden door CooTek gepubliceerde apps, kunnen vele bovendien nog steeds worden geïnstalleerd via app-stores van derden.

Gelukkig is er een manier om te controleren of een systeem is geïnfecteerd door middel van een diagnostische tool van Lookout. Hiermee kunnen gebruikers hun apparaat controleren op de aanwezigheid van BeiTaAd. Bij een positieve uitkomst dien je enkel de instructies van het beveiligingsbedrijf te volgen om zo de adware en alle CooTek-apps te verwijderen.

Voorkomen

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen, is het aan te raden altijd onderstaande punten in acht te nemen bij het downloaden van nieuws apps:

  • Vermijd het downloaden van apps en bestanden van uitgevers of bronnen waarmee je niet vertrouwd bent of controleer deze eerst goed.
  • Lees reviews van andere gebruikers en ga niet alleen van scores uit. Let ook op nep-recensies.
  • Wees alert op de machtigingen die je geeft aan de apps die je wilt installeren.
  • Installeer een betrouwbare antivirus-app en mobiele browsers met sterke privacy- en advertentieblokkeringsinstellingen.

Gerelateerd: Agent Smith’-malware infecteert wereldwijd meer dan 25 miljoen Android-apparaten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home