Google misbruikt Android Lockbox voor concurrentievoordeel

Android

Een intern programma van Google, bekend als Android Lockbox, geeft Google medewerkers toegang tot informatie over hoe Android gebruikers omgaan met non-Google applicaties. Hierdoor krijgt Google niet alleen inzicht in de data van zijn eigen apps, maar kunnen medewerkers ook gevoelige data van gebruikers in andere apps inzien. 

Google krijgt toegang tot informatie wanneer gebruikers bij het instellen van hun Android apparaat toestemming geven om data te delen. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd de data van non-Google apps te gebruiken voor zijn eigen voordeel.

Volgens de beschuldigingen gebruikt Google de data van non-Google apps voor concurrentieonderzoek. Door de inzichten te gebruiken voor zijn eigen producten zou Google een oneerlijke concurrentiestrijd aangaan.

Bronnen verklaren dat Google de informatie onder andere gebruikt om concurrenten van Gmail te tracken en de Gmail app te verbeteren. Ook zou Google het gebruik van Facebook en Instagram controleren. Volgens een andere beschuldiging wordt Google ervan verdacht de data te hebben gebruik voor de lancering van zijn concurrerende app voor TikTok: Shorts.

Data algemeen toegankelijk voor developers

Google geeft zelf toe toegang tot de data te hebben. Het bedrijf geeft daarbij aan dat de data anoniem is en gebruikers op geen enkele manier geïdentificeerd worden. Google voegt aan zijn verklaring toe dat het Lockbox-pgorgramma openbaar is voor developers, die vergelijkbare toegang hebben. 

In werkelijkheid gaat het bereik van Google een stuk verder. Het bedrijf kan in tegenstelling tot developers ook data van vooraf geïnstalleerde applicaties inzien. Opvallend aan de verklaring van Google is dat het bedrijf zwijgt over het gebruik van data voor het ontwikkelen van concurrerende apps.

Reactie van Google

“Sinds 2019 wordt het Android App Usaga Data API gebruikt door Google en Android developers die gemachtigd zijn door Android OEMs of gebruikers om basale data over hun appgebruik in te zien om hun diensten te verbeteren.” Dat stuurt een woordvoerder van Google in een e-mail naar The Verge

Volgens de woordvoerder verkrijgt Google gebruikersinformatie enkel via de Android App Usaga Data API. Google gebruikt de data onder andere om batterijkracht toe te kennen aan veelgebruikte applicaties. Ook gebruikt Google de data om het ontdekken van nieuwe apps in de Play Store te verbeteren. “De API krijgt geen informatie over gebruik in de app zelf. Daarbij is onze datacollectie bekend en controleerbaar voor gebruikers”, aldus de woordvoerder van Google.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home