Google maakt passkey-ondersteuning groter op Chrome

Passwordless,Login,With,Passkey,Concept,-,Authentication,And,Login,Credentials

De grotere ondersteuning maakt het voor meer gebruikers mogelijk om paswoorden in te ruilen voor passkeys. Dat moet zorgen voor een grotere veiligheid en meer gebruiksgemak.

Google heeft in een blogpost aangekondigd dat het de passkey-ondersteuning uitbreidt naar Chrome Stable M108. Daardoor hebben meer gebruikers de mogelijkheid om voor passkeys te kiezen in plaats van klassieke paswoorden. Via passkeys kunnen mensen inloggen op websites via de smartphone. Op voorwaarde dat die websites passkeys ondersteunen, uiteraard. En dat is nog lang niet het geval.

Betere beveiliging

In oktober rolde Google de passkey-ondersteuning uit in Chrome Canary. Passkeys bieden een betere bescherming tegen hackers. In tegenstelling tot klassieke paswoorden, kunnen passkeys niet worden gehackt of gestolen via phishing. Net dat is het grote probleem bij paswoorden. Zelfs de meest originele, lange en complexe paswoorden lopen nog altijd risico op hacking. Een tweetraps-authenticatie biedt meer bescherming maar is vaak complexer in gebruik.

Passkeys maken het leven van elke gebruiker gemakkelijker. De sleutels kunnen niet worden hergebruikt en kunnen niet worden gestolen wanneer een server wordt gehackt. De passkey beschermt de gebruiker ook tegen phishingaanvallen en is gebouwd op algemene standaarden zodat die werkt op verschillende platformen en ecosystemen. De gebruiker zal zijn identiteit op dezelfde manier bewijzen als op zijn smartphone, bijvoorbeeld via biometrische identificatie.

lees ook

Microsoft, Google en Apple introduceren Passkeys: het einde van het wachtwoord?

Niet overal beschikbaar

Om een passkey te gebruiken, heb je altijd een mobiel toestel nodig. In de meeste gevallen zal dat de smartphone zijn, maar op zich kan het ook met een tablet of zelfs een MacBook. Google rolt de toepassing in Windows enkel uit naar Windows 11. Gebruikers van een ouder besturingssysteem vallen dus, minstens tijdelijk, uit de boot.

Google geeft zelf aan dat er nog werk op de plank ligt. “Passkeys mogelijk maken in Chrome op zich is al een mijlpaal. Toch zal het nog een tijd duren voor deze technologie breed geadopteerd zal zijn in websites. We werken aan de toepassing voor zowel iOS als Chrome OS. Gedurende de transitie zullen paswoorden deel van ons leven blijven. Daarom blijft onze aandacht ook uitgaan naar het gemakkelijker en veiliger gebruik via Google Password Manager”, aldus Ali Sarraf, Product Manager van Chrome.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home