Apps die locatiegegevens verkopen nog steeds te vinden in Google Play Store

Google Play Store

Afgelopen vrijdag verwijderde Google 25 Android applicaties uit de Google Play Store. Eigenlijk moesten deze apps al bij een eerdere schoonmaakronde verwijderd worden. De applicaties bevatten de X-Mode SDK die gebruikt wordt om locatiegegevens van gebruikers te verkopen. 

“Vanwege onoplettendheid in onze handhaving, werden 25 applicaties die de X-Mode SDK bevatten niet verwijderd uit Google Play nadat de ontwikkelaars zeven dagen eerder een waarschuwing kregen”, zegt een woordvoerder van Google in een statement naar The Register. “Nadat we hoorden van de fout, verwijderden we de apps meteen”, aldus Google. 

De SDK verzamelt locatiegegevens die X-Mode (een datahandelaar) verkocht aan externe partijen. X-Mode betaalde app-ontwikkelaars om de code toe te voegen aan hun applicaties, soms wel meer dan 10.000 dollar per maand. Begin december kregen ontwikkelaars die deze code hadden toegevoegd zeven dagen de tijd om de X-Mode SDK code uit hun applicaties te verwijderen. 

Verwijderen van X-Mode code verliep niet vlekkeloos

X-Mode houdt vol geen persoonlijke informatie te verzamelen zoals namen en e-mailadressen. Het bedrijf belooft te voldoen aan de California Consumer Privacy Act en de GDPR wetgeving. Toch hebben Apple en Google de technologie afgekeurd. 

Het verwijderen van de X-Mode SDK uit applicaties ging niet geheel vlekkeloos. Waar Google in december al wilde dat de code uit alle applicaties verdwenen zou zijn, bleek dat eind januari nog 450 apps de SDK gebruikten. Toen The Register hier eerder vorige week verslag van uitbracht, beloofde Google dat alle Android applicaties met de X-Mode code nu écht verdwenen waren. Toch bleek dat er nog altijd 25 apps met de code in de Play Store stonden. 

Veel van de apps met de X-Mode code zijn stadsgidsen. Voor dat soort apps is het logisch om locatiegegevens in te schakelen, waardoor vrijwel elke gebruiker het delen van hun locatie toestaat. De niet verwijderde apps met X-Mode code zijn in totaal meer dan 12 miljoen keer gedownload.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home