Google blokkeert automatisch hackaanvallen in Workspace

Google Workspace

Workspace krijgt een extra beschermlaag tegen riskante accountacties. Wanneer Google twijfelt over een actie dan kan de gebruiker een extra ‘Verify it’s you’-prompt krijgen.

Met de regelmaat van de klok scherpt Google de veiligheidsmaatregelen van producten en diensten aan. In het voorjaar kreeg Workspace al een paar updates inzake veiligheid. Deze keer wil Google malafide transacties op Workspace-accounts aan banden leggen. Wanneer Google twijfelt aan de echtheid van een actie, dan zal een ‘Verify it’s You’-prompt als bijkomende verificatie dienen.

Paswoord veranderen

Stel, je wil jouw wachtwoord veranderen in Workspace. Om er zeker van te zijn dat je het bent, kan Google een bijkomende verificatie vragen. Dat kan een code of een andere veilige actie zijn. Wanneer het om een mogelijk malafide actie gaat, dan zal Google die blokkeren tot de accounteigenaar met een code aangeeft dat het weldegelijk om een goedbedoelde actie ging.

Deze toepassing, die geldt voor eindgebruikers en admins, kan enkel bij gebruikers die Google gebruiken voor identiteitscontrole. SAML-gebruikers (identificatie zonder Google) vallen nog niet onder de extra veiligheidsmaatregel.

lees ook

Workspace krijgt nieuwe functies waaronder meer versleutelingsopties in Google Meet

Bovenop de bijkomende verificatie zal Google de actie registreren als een audit event en de eventuele dreiging onderzoeken. De wijziging is onmiddellijk van toepassing, ook bij gebruikers van Legacy G Suite Basic en Business.

Admin kan overrulen

Gebruikers die, door welke reden dan ook, niet voorbij de tweede verificatie geraken hoeven niet te wanhopen. Google maakt het mogelijk dat admins tijdelijk de bijkomende verificatie kunnen uitschakelen. Dat kan door de login-challenges uit te schakelen in de adminconsole via Users > ’UserName’> Security. Dat kan gedurende tien minuten en Google raadt aan om dit alleen te doen wanneer het duidelijk om de eindgebruiker gaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home