Google Analytics verzamelt geen IP-adressen meer

Google zal geen IP-adressen meer verzamelen en opslaan in Google Analytics 4. Oudere versies van de website-analysetool worden uitgefaseerd.

Google stopt met de verzameling en de opslag van IP-adressen voor Google Analytics. Dat kondigt het bedrijf zelf aan in een blogpost. Google Analytics is een immens populair platform waarmee eigenaars van een website in het oog houden hoe die bezocht wordt. Met de dienst kan je onder andere in het oog houden welke pagina’s populair zijn, hoe lang lezers blijven of hoe vaak ze doorklikken.

Om die inzichten te bieden, verwerkte Google IP-adressen van bezoekers en dat stuitte privacyvoorvechters tegen de borst. Verschillende Europese databescherminstinstanties spraken zich na klachten al negatief uit over het gebruik van analytics, waardoor de dienst illegaal dreigde te worden in Europa. Door geen IP-adressen meer te verwerken, lijkt Google nu aan de problemen tegemoet te komen.

Geen IP-adressen, maar is dat voldoende?

“Google Analytics bewaart geen IP-adressen meer”, zegt Google. “Dat is noodzakelijk in het internationale dataprivacylandschap van vandaag, waar gebruikers alsmaar meer bescherming van hun privacy en controle over hun data verwachten.” Hoe Google dan wel tewerk zal gaan, is onduidelijk. De uitspraken van de beschermingsautoriteiten van onder andere Oostenrijk en Frankrijk stellen immers dat ook geanonimiseerde adressen ontoereikend zijn wanneer het in theorie mogelijk blijft om een uniek anoniem ID terug om te zetten naar een adres van een bezoeker. Om zich in te dekken tegen verdere klachten, moet de aanpassing achter de schermen dus ver genoeg gaan.

Met de wijziging lijkt alvast het grootste risico voor Google Analytics geweken. Nu Google anders met persoonsdata omgaat, zijn de recente uitspraken niet meer helemaal van toepassing. Zelfs wanneer er toch nog iets schort, zou er eerst een nieuwe uitspraak moeten komen die de aanpassingen in rekening brengt.

Oude versies in de vuilbak

Universal Analytics, de voorganger van Google Analytics, stopt op 1  juli 2023. Google trekt de stekker uit de dienst aangezien die nog cookies gebruikt om bezoekers te volgen. Die methode is volgens de internetreus verouderd. Gebruikers van het zakelijke 360 Universal Analytics-pakket krijgen nog tot 1 oktober 2023 om over te schakelen naar Google Analytics 4. Google raadt aan zo snel mogelijk met de overstap te beginnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home