Gevaar voor databeschadiging bij Windows-toestellen met recente cpu’s

cpu processor chip

Windows-toestellen met de recente (V)AES-processor kunnen databeschadiging oplopen in Windows 11 en Windows Server 2022.  Microsoft zegt dat het probleem opgelost raakt met een update.

Microsoft stuurde zelf de waarschuwing de wereld in. Het gaat om toestellen met de meest recente Vector Advanced Encryption Standard (AES/VAES) processor. Die aangetaste apparaten gebruiken de AES-XTS of AES-CCM block cipher modes op nieuwe hardware. Microsoft gaf het risico op dataverlies aan. Toch gaat het volgens Bleeping Computer niet verder in op wat gebruikers exact mogen verwachten.

Updates brengen soelaas

Microsoft geeft mee dat het probleem aangepakt was in de preview en security releases van respectievelijk 24 mei en 14 juni, om meer dataverlies te voorkomen. Al zou dit volgens Bleeping Computer dan weer kunnen leiden tot mindere prestaties van het toestel. AES-gebaseerde toepassingen zouden tot twee keer trager lopen nadat ze zijn geïnstalleerd op de beschadigde systemen.  BitLocker, Transport Layer Security (TLS) en disk throughput (voornamelijk voor enterprise gebruikers) lopen risico op schade.

“We hebben nieuwe code paths van SymCrypt toegevoegd aan Windows 11 (originele versie) en Windows Server 2022 om VAES te gebruiken”, aldus Microsoft. “SymCrypt is de core cryptographic library in Windows. Deze instructies werken op Advanced Vector Extensions (AVX)-registers voor hardware met de nieuwste processoren.”

Volgens volgers van Bleeping Computer zou het probleem zich in hoofdzaak bevinden bij cryptocurrency mining apps. Hierdoor zouden vooral grotere bedrijven problemen kunnen ondervinden, afhankelijk van de workload die ze gebruiken op VAES.

Nog meer updates

Gebruikers die problemen ondervinden met verminderde prestaties van hun toestel, krijgen van Microsoft het advies om een nieuwe update te installeren. Het gaat om de preview update van 23 juni of de security update van 12 juli. Volgens Microsoft zullen deze updates de initiële prestaties van de toestellen herstellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home