Meerderheid bedrijven bezorgd om gegevensverlies na ransomware-aanval

ransomware

Onderzoek uitgevoerd door Fortinet toont in welke mate bedrijven beschermd zijn tegen een ransomware-aanval. Uit de cijfers blijkt dat 85 procent van de organisaties wereldwijd zich meer zorgen maakt over ransomware dan om andere cyberdreigingen. Voornamelijk het gegevensverlies dat een ransomware-aanval met zich meebrengt, veroorzaakt kopzorgen.

Het ‘2021 Global State of Ransomware Report‘ van Fortinet toont de huidige dreiging van ransomware-aanvallen bij bedrijven wereldwijd. Voor de studie heeft Fortinet een enquête opgesteld, die door 455 IT-verantwoordelijken in 24 landen werd ingevuld. De respondenten werkten in verschillende sectoren, waaronder de publieke sector.

Incidentenresponsplan ligt klaar

In de hele wereld toonden IT-verantwoordelijken dat ze zichzelf grote zorgen maakten om ransomware-aanvallen. Alle werelddelen scoorden boven de 90 procent op dit vlak. Zij zijn bezorgd om ransomware, doordat dergelijke aanvallen gegevensverlies veroorzaken (62 procent). Bovendien is het bedreigingslandschap voortdurend in verandering en wordt het steeds geavanceerder. Dit continu bijbenen en opvolgen is een lastige klus en 36 procent van de verantwoordelijken denkt dat ze daartoe niet in staat zijn.

Bron: Fortinet

Indien bedrijven getroffen worden door een ransomware-aanval, geeft 84 procent van de respondenten wel aan over een incidentenresponsplan te beschikken. Ongeveer 6 op 10 van de bedrijven heeft in dit plan een cybersecurity-verzekering opgenomen.

Veel bedrijven al in aanraking gekomen

Heel wat organisaties gaven aan in het verleden al slachtoffer te zijn geweest van een ransomware-aanval. Zij konden het aanwezige incidentenresponsplan dus reeds uittesten. Azië bleek het meest getroffen werelddeel met 118 getroffen bedrijven, in EMEA daalde dit cijfer tot 58 bedrijven.

Ransomware kwam in de hele wereld binnen via phishing-pogingen bij werknemers. In Azië waren remote desktop protocol-exploits de belangrijkste manieren voor ransomware om in een bedrijfsnetwerk te nestelen.

Bron: Fortinet

Beschermen voor de aanval plaatsvindt

IT-verantwoordelijken werden ook bevraagd over preventiemaatregelen. Zij gaven aan voornamelijk de technologieën te appreciëren die bescherming bieden aan thuiswerkers en hun apparaten. Een secure web gateway (52 procent), VPN (49 procent), IoT-beveiliging (49 procent) en network access control (47 procent) genoten de voorkeur.

Bron: Fortinet

Fortinet geeft in een blogbericht de volgende tips mee aan organisaties om ransomware-aanvallen te voorkomen:

  • Ken de risico’s van je bedrijf en maak hier maatregelen rond: voornamelijk phishing-pogingen via werknemers bleek een groot risico.
  • Roep bekende bedreigingen een halt toe: zoek hiervoor een cybersecurity-platform dat tegen alle bekende dreigingen bescherming biedt.
  • Detecteer nieuwe dreigingen: het dreigingslandschap evolueert continue, blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
  • Verwacht het onverwachte: netwerksegmentatie biedt bescherming tegen ransomware dat zich verder wil verspreiden.
  • Encryptie is de belangrijkste sleutel: dit voorkomt dat criminelen gestolen data kunnen verkopen of publiceren.
  • Beveilig de volledige infrastructuur: de hybride werkplek is in steeds meer bedrijven een feit. Zorg dat werknemers thuis ook beveiligd zijn.

lees ook

De cybersecurity van Belgische ondernemingen onder de loep

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home