Fortinet en Siemens beveiligen samen OT-omgevingen

Operational Technology

Fortinet is een technologische samenwerking aangegaan met Siemens. Die laatste introduceert een geïntegreerde beveiligingsoplossing voor OT-netwerken op basis van een wereldwijde resellerovereenkomst met Fortinet.

De oplossing komt tegemoet aan de specifieke eisen op het gebied van beveiliging en connectiviteit van OT-netwerken, en zal via de Fortinet Security Fabric beschikbaar zijn voor organisaties met OT-omgevingen. Bovendien wordt Siemens deelnemer van het Fortinet Fabric-Ready Technology Alliance Partner-programma.

OT en IT groeien naar elkaar toe

Traditioneel worden OT-omgevingen geïsoleerd van de rest van het IT-netwerk. Hierin is verandering gekomen door pogingen van bedrijven om het zakelijke reactievermogen en de flexibiliteit te vergroten door OT- en IT-omgevingen samen te voegen.

Nu worden OT-netwerken en industriële controlesystemen (ICS) almaar kwetsbaarder voor cyberbedreigingen. Uit een OT/ICS-enquête van het SANS Institute blijkt dat ruim 50 procent van alle respondenten het risiconiveau rond hun industriële controlesystemen ‘ernstig/kritiek’ of ‘hoog’ acht. Bovendien laten sommige beveiligingsoplossingen steken vallen bij het beschermen van verouderde en gevoelige OT-systemen.

Voor veeleisende omgevingen en op ver afgelegen locaties, zoals hoogspanningsstations, is het niet eenvoudig om voor betrouwbare verbindingen en beveiliging te zorgen. Hoewel er beveiligingsoplossingen voor zware omgevingen op de markt verkrijgbaar zijn, kan het samenvoegen van de verschillende componenten tot een integrale oplossing gepaard gaan met problemen rond de connectiviteit, betrouwbaarheid, ruimte en zelfs de fysieke beveiliging. 

Door zich aan te sluiten bij het Fortinet Fabric-Ready Technology Alliance Partner-programma wil Siemens een oplossing bieden voor de beveiligingsproblemen die gepaard gaan met de convergentie van OT- en IT-netwerken. 

Integratie beveiligingscomponenten

De eerste Fabric-Ready-oplossing integreert de next-generation firewall FortiGate van Fortinet met switches en routers uit de Ruggedcom Multi-Service Platform-reeks van Siemens. Hierdoor wordt de integratie van beveiligingscomponenten binnen veeleisende omgevingen, zoals hoogspanningscentrales, verbeterd. Verder heeft de gezamenlijke oplossing de vorm van een geïntegreerde appliance voor OT-netwerken. 

Door alle beveiliging onder te brengen in één hardwarevoorziening, maken Fortinet en Siemens een einde aan de problemen rond stroom, ruimteverbruik, fysieke beveiliging en connectiviteit, die zich vaak voordoen bij een beveiligingsmodel op basis van meerdere hardwareoplossingen. Ook is beheer op afstand mogelijk, wat zorgt voor verdere vereenvoudiging van de ingebruikname en het beheer.

Om klanten te voorzien van geavanceerde beveiligingsoplossingen voor OT-omgevingen biedt Siemens daarnaast ook de virtual ngfw-appliance Fortigate-VM aan in combinatie met zijn eigen hostingplatform APE 1808. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home