Firefox verbergt je e-mailadres in mobiele browser

firefox

Firefox voegt enkele nieuwe extensies toe aan de mobiele browser om de privacy van gebruikers te verbeteren. Met Firefox Relay kan je je e-mailadres verbergen voor webbeheerders.

Browserextensies zijn schaars in Firefox, maar als ze de browser er toevoegt, zijn ze meestal wel nuttig. Mozilla kondigt drie nieuwe extensies aan voor de mobiele Android-versie. Met de ReadAloud-extensie kan je webpagina’s laten voorlezen, de twee andere zijn op maat van de privacybewuste internetgebruiker.

lees ook

Firefox stopt al je browserextensies in dropdownmenu

Een masker voor je e-mailadres

We geven ons e-mailadres vaak zonder nadenken in om ons te registeren bij websites, met als gevolg dat de mailbox op den duur vol zit met notificatiemails en promotieboodschappen waar we helemaal geen behoefte aan hebben. Firefox Relay lost dit probleem voor je op door, zoals de browser omschrijft, een ‘masker’ voor je e-mailadres te houden. De dienst werd al aangeboden in de desktopversie en komt via een extensie nu ook naar de mobiele browser.

Met een ‘emailmasker’ bedoelt Firefox in feite een proxy-mailadres. Dit is een pseudomailaccount dat je aanmaakt om te registreren bij websites, in plaats van met je vaste e-mailadres. Hierdoor is je vaste e-mailadres niet openlijk zichtbaar voor webbeheerders en adverteerders. Je proxymail krijgt een aparte inbox die je via het Relay-dashboard beheert.

De gratis formule van Firefox Relay geeft je vijf e-mailmaskers. Voor een onbeperkt aantal mailadressen dien je de betalende versie te nemen die 1,99 euro per maand kost of 11,88 euro als je een jaarabonnement afsluit. Mozilla wil dit in de toekomst nog uitbreiden met telefoon- en VPN-bescherming; hiervoor kan je je al op de wachtrij zetten.

Trackers uitschakelen

Website-URL’s bevatten vaak verscholen trackers. Merk je dat een URL een lange reeks speciale tekens en cijfers bevat, dan zou je alarm moeten afgaan. De ClearURL-extensie van Firefox haalt de grove borstel door een link en haalt de trackers eruit. Je kopieert simpelweg een URL in het vak en de extensie haalt alle overtollige tekens eruit.

firefox cleanurl
Bron: Mozilla

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home