FakeCatcher (Intel) ontmaskert razendsnel deepfakevideo’s

FakeCatcher (2)

De nieuwe technologie, met een accuraatheid van 96 procent, is het eerste platform dat deepfakes in real-time detecteert.

De Vlaming Chris Umé liet dit jaar de Verenigde Staten kennis maken met zijn bedrijf Metaphysics en de technologie achter deepfake video’s.  Hoe interessant en veelbelovend die techniek ook is, er doemen steeds meer ethische vragen op rond het gebruik ervan. Want de verbeterde technologie maakt het steeds moeilijker om echte van valse video’s te onderscheiden. Intel beweert nu dat het een instant deepfake-detector heeft ontwikkeld.

FakeCatcher

Het team bij Intel Labs dat werkt rond Responsible AI heeft een techniek ontwikkeld om een deepfake video meteen te ontdekken. FakeCatcher heeft volgens Intel een accuraatheid van 96 procent en geeft de gebruiker onmiddellijk een antwoord op de vraag of een video echt is of niet. “Deepfakes zijn overal tegenwoordig. Iedereen heeft wel al een filmpje gezien van een beroemdheid die zaken doet of zegt wat die eigenlijk nooit heeft gedaan”, aldus Ilke Demir van Intel Labs.

FakeCatcher gebruikt Intel’s software en hardware via een web-based platform. De software gebruikt toepassingen zoals OpenVINO om AI-modellen aan te sturen. In tegenstelling tot andere methodes kijkt FakeCatcher naar authentieke aanwijzingen in echte video’s. Die aanwijzingen, zoals de bloeddoorstroming in het gezicht, helpen om andere video’s te analyseren en deepfakes te detecteren.

Fake news voorkomen

Deepfake video’s zijn een groeiend gevaar, al blijft phishing voor de meeste bedrijven een nog groter gevaar. Stel je voor dat een belangrijk persoon, genre premier Alexander De Croo, via deepfake een bepaalde boodschap brengt. Wanneer media niet de juiste tools hebben om zo een deepfake te ontmaskeren, dan kan dat tot fake nieuws leiden. Hetzelfde geldt voor valse video’s in andere delen van de maatschappij, tot in de porno-industrie toe.

“Er zijn tal van cases waarbij FakeCatcher grotere problemen kan voorkomen. Ook voor het brede publiek kan en is het handig om snel te weten welke video’s echt zijn en welke niet. Onze technologie kan nuttig zijn voor nonprofit organisaties die op hun beurt het platform kunnen gebruiken om de detectie open te stellen voor iedereen”, besluit Demir.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home