Volgens de principes van de Europese AI Act mogen biometrische identificatiemiddelen niet worden ingezet in publieke ruimtes, tenzij in zeer uitzonderlijke situaties.
Het Europese parlement kwam vanochtend bijeen om over de AI Act te stemmen. Met de wet wil de Europese Commissie duidelijkere spelregels opstellen om de privacy van burgers beter te beschermen. Een belangrijk uitgangspunt van de wet is het volledig verbieden van biometrische identificatie in publieke ruimtes.
De wettekst kreeg groen licht om naar de volgende fase te gaan. De beslissing van het parlement betekent een serieuze inperking van het gebruik van bijvoorbeeld camera’s die gezichten kunnen herkennen in publieke ruimtes. Ook databanken met gezichten mogen niet aangelegd worden, alsook systemen die mensen categoriseren op basis van geslacht, ras, etniciteit, burgerlijke staat, religie, politieke geaardheid locatie of crimineel gedrag in het verleden. Biometrische identificatie in het kader van een politieonderzoek is toegelaten, maar ook alleen met de toestemming van een rechter.
“Het is cruciaal om het vertrouwen van de burgers in de ontwikkeling van AI op te bouwen, om de Europese weg te bepalen voor het omgaan met de buitengewone veranderingen die nu al plaatsvinden en om het politieke debat over AI op mondiaal niveau te sturen”, zegt Europarlementariër Brando Benifei (Italië, S&D), een van de drijvende krachten achter de wet, aan Forbes.
De AI Act omvat verder ook transparantieverplichtingen voor aanbieders van AI-technologie. Lees hier meer over het belang van de wet voor de technologiesector.
lees ook