Europa overweegt ban van 5 jaar op gezichtsherkenning in openbaar

De Europese Commissie is aan het afwegen of er de komende vijf jaar een verbod op gezichtsherkenningssystemen in openbare zones moet komen. Dit blijkt uit een conceptrapport over de artificiële intelligentie-wetgeving in de Europese Unie. 

Afgelopen donderdag publiceerde EURACTIV, een Belgische non-profit media denktank een kopie van het onuitgebrachte rapport.

De Europse Comissie wil tijd om te onderzoeken hoe AI en gezichtsherkenningstechnologie verenigd kunnen worden met Europa’s General Data Protection Regulation (GDPR). De Europese wetgevers willen dat burgers in de EU voordeel halen uit de AI-georiënteerde systemen. Daarom moedigen ze investeringen in deze technologie aan, maar willen tegelijkertijd ook de potentiele risico’s beperken.

“Omdat we toegewijd zijn om Europa te laten meegaan met het digitale tijdperk, moeten we zoveel mogelijk de vruchten plukken van AI: om wetenschappelijke doorbraken mogelijk te maken, om leiderschap van bedrijven in de EU te behouden; om het leven van elke burger in de EU te verbeteren door de diagnosestelling en gezondheidszorg uit te breiden of door hogere efficiëntie in de landbouw.”, verteld een woordvoerder van de Europese Commissie aan The Register.

Risico’s van AI

De commissie is van plan om een voorstel te presenteren voor een gecoördineerde Europese benadering voor artificiële intelligentie. In het concept-document wordt een aantal vragen beschreven dat beantwoord moet worden om een goed werkende regulering voor AI te ontwikkelen. 

“Ondanks de mogelijkheden die AI kan opleveren, kan het ook kwaad doen”, wordt geschreven in het rapport. Hiermee wordt verwezen naar fysieke zorgen, zoals het fatale ongeluk met een zelfrijdende auto in 2018, maar ook naar ontastbare zorgen, zoals verlies aan privacy en ongelijke behandeling. 

Verbod van gezichtsherkenning op openbare plaatsen

Het voorgestelde verbod zou betekenen dat het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie in openbare gelegenheden verboden wordt voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld drie tot vijf jaar. In deze tijd kan een gedegen methode worden ontwikkeld om de impact en potentiële risico’s van deze technologie te beoordelen. 

Voor zaken als research en development en veiligheidsdoeleinden komt er een uitzondering op de regel. Ook is het voorstel nog niet volledig over scenario’s waarbij foto’s in Europa genomen worden en buiten Europa worden gebruikt. Ondanks alle ontwikkelingen blijft gezichtsherkenning een beladen onderwerp in Europa, evenals op vrijwel elke andere plaats waar het publiek zeggenschap heeft in de overheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home