EU vraagt lidstaten cyberrisico 5G te analyseren

europese informatici

De EU gaat vandaag aan lidstaten vragen om te kijken naar mogelijke risico’s voor toekomstige 5G-netwerken. Aan de hand van die risico’s zal de unie een aantal richtlijnen opstellen.

De Europese Unie wil dat de lidstaten de komende maanden een analyse maken van mogelijke risico’s verbonden aan 5G-netwerken. Dat weet Bloomberg op gezag van een goedgeplaatste bron. Iedere lidstaat moet kijken naar eventuele risico’s op het eigen grondgebied, en heeft vervolgens enkele maanden om die door te spelen naar de EU. De Europese Commissie zal vervolgens aan de slag gaan met de informatie om een reeks richtlijnen op te stellen bedoeld voor alle lidstaten.

Het is de bedoeling van de EU op toekomstige 5G-netwerken over het hele grondgebied goed te beveiligen. De vraag zal ook lidstaten die nog onvoldoende bezig zijn met beveiliging er toe aanzetten om het item omhoog te schuiven op hun prioriteitenlijstje. Aangezien 5G een motor van de nieuwe digitale economie moet worden, is de beveiliging van de netwerken essentieel.

Huawei-aanpak

Europa zal hameren op een verregaande samenwerking waarbij informatie wordt gedeeld, en risico’s gezamenlijk worden gemitigeerd. De hele procedure is niet bindend, volgens Bloomberg, al kan ze wel naar boven gehaald worden in een rechtszaak wanneer er toch iets mis loopt. Het is dus zeker en vast de bedoeling dat iedere lidstaat deelneemt. Onder andere België had vorige week nog gevraagd dat Europa een actievere rol zou opnemen in deze zaak, en onder andere zou zorgen voor richtlijnen betreffende de veiligheid van het gebruikte telecommateriaal.

De aanbevelingen maken deel uit van een geconsolideerde Europese beveiligingsaanpak die een antwoord moet bieden op de Amerikaanse zorgen over Huawei-netwerkhardware.De VS probeert landen onder druk te zetten om Huawei te weren uit toekomstige telecomnetwerken. De Chinese fabrikant zou misbruik maken van de plaatsing van zijn hardware om data door te sluizen naar spionagediensten. Bewijs haalden de VS daarvoor nog niet aan, en Huawei ontkent de aantijgingen. Voor veel Europese landen is Huawei bovendien een belangrijke economische partner.

Gerelateerd: CEO Orange: ‘Eventueel verbod op 5G-hardware Huawei heeft impact op timing’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home