EU introduceert strengere regels voor verkoop bewakingstechnologie

Surveillance gezichtsherkenning

De EU voert strengere regels in voor de verkoop van bewakingstechnologie, zoals gezichtsherkenning- en spionagesoftware. Voortaan zijn er licenties vanuit de overheid nodig om bewakingstechnologie te mogen verkopen. Wanneer de overheid een licentie uitgeeft, worden de details van de licentie openbaar gemaakt. 

“Vandaag is een zege voor mensenrechten”, zegt Marketa Gregorova, een wetsmaker in het Europees Parlement. Door de nieuwe regels krijgen autoritaire regimes niet zomaar meer toegang tot Europese bewakingsapparatuur.

In Europa zijn er een aantal grote bedrijven die bewakingstechnologie verkoopen. De strengere regels van de EU verplichten deze bedrijven om in te zien wat voor effect de bewakingstechnologie die ze verkopen kan hebben op mensenrechten. Voor elk van deze bedrijven moeten overheden overwegen of de verkoop van de bewakingstechnologie kan zorgen voor onderdrukking of een serieuze schending van internationale mensenrechten. 

Kritiek op verkoop aan China

Voorvechters van mensenrechten hebben al jaren kritiek op Europa vanwege de verkoop van bewakingstechnologie aan landen waar het er slecht voor staat met de mensenrechten, zoals China. Uit een recent rapport van Amnesty International blijkt dat drie Europese bedrijven bewakingstechnologie hebben verkocht aan China. Met de invoer van de strengere regels zijn dit soort verkopen niet langer toegestaan. 

Niet alleen Europese bedrijven worden bekritiseerd voor het verkopen van technologie die wordt gebruikt voor onderdrukking. In 2019 werd bekend dat ook Amerikaanse bedrijven China hielpen bij het bouwen van een bewakingsstaat. “Enkele van de grootste namen binnen de Amerikaanse technologie hebben onderdelen, financiering en kennis geleverd aan de Chinese bewakingsindustrie”, schreef de Wall Streed Journal eind vorig jaar. Uit andere rapporten blijkt dat de Verenigde Staten naast China ook technologie geleverd hebben aan andere dubieuze regeringen. 

Binnen Europa zelf is er een tijdelijk verbod op gezichtsherkenning in het openbaar. Dergelijke technologie zorgt voor problemen omtrent privacy en kan zelfs leiden tot racisme. Meerdere bedrijven die hebben geïnvesteerd in gezichtsherkenning, zoals IBM, geven aan de technologie voorlopig niet te verkopen voor bewakingsdoeleinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home