EU en VS bereiken principieel akkoord voor trans-Atlantische datatransfers

Gaia-X

De Europese Unie en de VS hebben een principieel akkoord bereikt over de transfer van data tussen beide regio’s. De opvolger van het eerder vernietigde Privacy Shield moet legale datatranfers opnieuw mogelijk maken.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een principeel akkoord bereikt over een nieuw framework voor trans-Atlantische datastromen. Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in een statement. Een dergelijke overeenkomst zou veilige en legale datatransfers tussen de twee regio’s opnieuw mogelijk maken.

Geen legale opties

Vandaag is het de facto nauwelijks mogelijk om helemaal legaal persoonsgegevens van de EU naar de VS te sturen. Via de huidige mechanismen kunnen de VS de bescherming van die Europese gegevens niet garanderen. De grote schuldige zijn daar de Amerikaanse spionageprogramma’s. Daarom vernietigde het Europese in 2020 het Privacy Shield-verdrag dat dergelijk verkeer moest regelen.

Sinds die vernietiging verkeren Amerikaanse bedrijven en hun klanten in een precaire positie. In veel gevallen wordt er immers een vorm van persoonsgegevens naar de VS gestuurd waardoor betrokken partijen zich blootstellen aan rechtszaken. Privacyvoorvechtersgroepering Noyb maakte daar al enthousiast gebruik van. De standaardclausule die organisaties gebruiken om toch nog data uit te wisselen, is juridisch immers niet waterdicht.

Verdere details ontbreken

De EU en de VS zouden de afgelopen maanden gewerkt hebben aan het nieuwe framework, waarvan we nog geen details kennen. Von der Leyen noemt de oplossing wel gebalanceerd en effectief. Daarbij merken we wel op dat de Commissie met Privacy Shield ook dacht een goede oplossing te hebben, tot het Europees Hof van Justitie die verwierp.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home