Eerste zaken bekend over cyberaanval op haventerminals

deurganckdok

Er raken langzamerhand zaken bekend over de cyberaanval op verschillende haventerminals. Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) richtte zich de afgelopen dagen op de zaak en denken dat het niet gaat om een gecoördineerde aanval.

Cybercriminelen lanceerden 28 januari een cyberaanval tegen IT-systemen van bedrijven uit de petrochemie. Bedrijven uit België, Nederland en Duitsland vielen ten prooi aan de aanval.

Buitenlandse onderzoeken

Afgelopen week boog het NCSC zich over de kwestie om uit te zoeken wie er achter de aanval schuilt. Volgens het Nederlandse centrum was de aanval niet gecoördineerd.

Duitsland onderzoekt de zaak eveneens, want ook daar werden bedrijven slachtoffer van de aanval. De Duitste krant Handelsblatt meldde dat cybercriminelen Blackcat-ransomware inzetten.

België zwijgt

In België loopt er ook onderzoek, maar daarover wordt nog niets met de buitenwereld gedeeld.  Slachtoffers in ons land waren Oiltanking en Sea-Invest, die laatste is actief in de Belgische havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge. De problemen van vorig weekend lijken bij Sea-Invest stillaan opgelost te raken. Het bedrijf werkt hard om de laatste zaken weer operationeel te krijgen.

Sea-Invest werd getroffen tijdens de nacht van 30 januari. Als gevolg daarvan werden administratieve systemen geïnfecteerd. Het bedrijf maakt bekend onmiddellijk de hulp van Secutec te hebben ingeschakeld. De back-ups bleven veiliggesteld van de aanvallers en maatregelen werden getroffen om leveranciers en klanten te beschermen.   

lees ook

Werk bij Belgische haventerminals van Sea-Invest ligt grotendeels stil door cyberaanval

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home