ECB onderwerpt Europese banken aan stresstest om cyberweerbaarheid te testen

ecb

109 in Europa gevestigde banken mogen zich dit jaar aan stresstest verwachten. De Europese centrale bank voert een grootschalig onderzoek uit naar de weerbaarheid van banken.

De Europese Centrale Bank kondigt vandaag aan dat 109 Europese banken in de eerste helft van dit jaar een ‘stresstest’ zullen moeten ondergaan. Dit kadert in een grootschalig onderzoek naar de cyberweerbaarheid van de bankensector, die iedere twee jaar uitgevoerd wordt. Tijdens een stresstest moeten deelnemende instellingen doen alsof ze te maken krijgen met een cyberaanval.

De focus ligt daarbij niet op of ze een cyberaanval kunnen voorkomen, maar hoe ze erop reageren. De reactie- en herstelmaatregelen worden op de proef genomen om te oordelen of de banken de juiste procedures volgen, een rampenplan klaar hebben liggen en hoe snel ze de activiteiten weer operationeel krijgen. 28 banken zullen een uitgebreidere proef opgelegd krijgen waarbij ze nog aanvullende informatie over het cybersecuritybeleid moeten indienen.

De resultaten van de tests zullen eerst met iedere bank individueel besproken worden, maar de ECB plant in de zomer ook een uitgebreid rapport te publiceren. De test dient niet alleen om banken op de rooster te leggen, maar moet banken ook helpen om van elkaar te leren hoe cyberaanvallen aan te pakken.

In totaal vallen 113 Europese banken onder direct toezicht van de ECB: er zijn dus maar weinigen die de dans zullen omspringen. Van banken die in België actief zijn, behoren onder andere Belfius, Crelan, Europabank, Argenta, KBC, BNP Paribas-Fortis, ING, Banque Transatlantique en Beobank tot het Europese bankennetwerk.

lees ook

Een blik achter de schermen van de ING Banking-app: de leeuw klauwt weer

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home