ECB stelt cyberveiligheid van banken op de proef

ecb cybersecurity

ECB heeft een proef voorbereid om te testen of banken voldoende hebben geïnvesteerd in hun cyberveiligheid. In 2024 verschijnt een groot rapport.

De Europese Centrale Bank waarschuwt al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne voor een toename van cyberaanvallen en wil nu testen of die waarschuwingen niet in dovemansoren zijn gevallen. Andrea Ernia heeft namens ECB aan een Litouwse krant meegedeeld dat het de cyberveiligheid van de grootste Europese banken wil testen. Het bericht is ook te lezen bij Reuters, voor wie de Litouwse taal niet machtig is.

“Volgend jaar lanceren we een thematische stresstest over cyberweerbaarheid, waarbij we zullen proberen te testen hoe banken in staat zijn om te reageren op en te herstellen van een succesvolle cyberaanval”, zegt Ernia. Over hoe het hoe en wat van de test, deelt het toezichthoudend hoofd van de centrale bank niet mee.

Cyberaanvallen nemen toe

Maar dat een grootschalige steekproef bij banken wel noodzakelijk is, herhaalt Ernia zonder aarzelen. “Het is een feit dat het aantal cyberaanvallen is toegenomen sinds het begin van de oorlog, al kunnen we dit niet toewijzen aan een specifieke bron.” Volgens ECB maakt het outsource van kritieke IT-infrastructuur aan externe partijen banken kwetsbaar.

lees ook

Cybersecurity in 2023: AI en cloud zorgen voor heviger strijdtoneel

De bevindingen van het onderzoek zullen halverwege 2024 worden gepubliceerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home