Didier Reynders doelwit van cyberspionage via iPhone

Didier Reynders was samen met minstens vier medewerkers van de Europese Commissie het doelwit van hackers. Die zouden met Israëlische spyware geprobeerd hebben zijn iPhone te kraken.

Didier Reynders (MR) was het doelwit van een aanval met spionagesoftware. Dat schrijft Reuters op gezag van twee EU-ambtenaren en documenten die het kon inkijken. Reynders is momenteel Europees Commissaris voor Justitie. De aanval was gericht tegen hem en minstens vier andere medewerkers van de Europese Commissie.

Melding van Apple

De aanval kwam aan het licht na een melding van Apple, dat proactief een bericht stuurde naar duizenden iPhone-eigenaars waarin het aangaf dat ze het doelwit waren van door een staat gesponsorde aanvallers. Apple stuurde die waarschuwing nadat het zelf op de hoogte werd gesteld van een aanval op de iPhone van een mensenrechtenactiviste uit Saudi Arabië. Reynders was één van geviseerde iPhone-gebruikers.

Alles wijst erop dat de aanvalspoging gebeurde met ForcedEntry. Dat is een tool van het Israëlische NSO. NSO maakt onder andere de veelbesproken Pegasus-spyware en verkoopt die internationaal aan verschillende landen, zonder al te veel rekening te houden met het beoogde doel en het eventuele (gebrek aan) respect voor de mensenrechten bij de kopers.

lees ook

Journalisten, activisten en politici wereldwijd bespied met Israëlische software

Spyware van NSO wordt praktijk gebruikt door autoritaire regimes om onder andere journalisten en activisten te bespieden. In het geval van de aanval op Reynders ontkent NSO alle betrokkenheid. Een andere Israëlische firma, QuaDream, maakt gelijkaardige software.

Schaarse details

De aanvalspoging zou hebben plaatsgevonden tussen februari en september van 2021.Veel verdere details over de aanvalspoging op Reynders en zijn collega’s kent Reuters niet. Zo is het onduidelijk of de aanval gelukt is, of wat de hackers eventueel wilden stelen. Het is evenmin duidelijk of de aanvallers het enkel gemunt hadden op de vier doelwitten die Reuters kent, of dat er nog meer slachtoffers waren binnen de Europese instellingen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home