Defensie richt nieuwe unit voor cyberbeveiliging op

defensie cyber command

De cyberveiligheid van ons land garanderen is een topprioriteit voor Defensie. Een nieuwe unit ‘Cyber Command’ moet de hybride oorlog kunnen aangaan.

Hedendaagse oorlogsvoering speelt zich alleen meer af op het front. Natiestaten proberen elkaar ook online aan te vallen om kritieke infrastructuur lam te leggen. Om te vermijden dat ons land zwaar getroffen kan worden, stelt Defensie een nieuwe component voor: Cyber Command.

Volgens admiraal Robberecht van de militaire inlichtingendienst ADIV was de verdere professionalisering van cybersecurity binnen Defensie broodnodig. “De manier van oorlogsvoering is veranderd. We voelen dus de noodzaak om deze nieuwe entiteit op te richten, die alle facetten van de cyberruimte moet omvatten”, vertelt Robberecht aan VRT NWS.

Deze nieuwe tak moet ons land niet enkel beschermen tegen vijandere actoren, wanneer dat situatie dat vereist heeft Cyber Command ook de bevoegdheid om zelf aanvallen uit te voeren. “Onze cybercomponent zal continu in evolutie zijn. De technologie zal blijven evolueren, en we zullen ons daarop moeten instellen”, aldus Robberecht.

Defensie spreekt uit ervaring, want eind 2021 kreeg het Belgische leger een cyberaanval te verduren die onder andere het mailverkeer maandenlang verstoorde.

Cybersoldaten gezocht

Op termijn moeten honderden soldaten Cyber Command bemannen. Defensie is daar nog volop mensen voor aan het rekruteren. Geen eenvoudige opgave, want de IT-arbeidsmarkt is anno 2022 zeer competitief en veel bedrijven krijgen hun openstaande vacatures niet ingevuld.

lees ook

Lees hier wat je als IT’er mag vragen als brutoloon

Robberecht hint daarom naar de mogelijkheid dat de rekruten tegelijkertijd in loondienst van een bedrijf en voor Defensie werken. Dat moet de uitwisseling van cruciale technologische kennis tussen de private en de publieke sector ook bevorderen voor de bescherming van kritieke infrastructuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home