Cybercriminelen blijven meer DDoS-aanvallen lanceren dan voor de pandemie

DDoS aanval

Het aantal DDoS-aanvallen verminderde tussen 2020 en 2021. Toch blijft de telling van het aantal aanvallen boven het niveau van voor de pandemie uittorenen.  

NexusGuard nam de evolutie in DDoS-aanvallen onder de loep in zijn rapport ‘DDoS Statistical Report for 2021’. Vorig jaar kende het aantal aanvallen een vermindering van 13,3 procent tegenover 2020.

lees ook

DDoS-aanvallen: het gevaar schuilt in het onschuldige

Aanval-seizoen

De aanvallers stelden vast dat de maximale grootte van een aanval uitgroeide tot 699,2 Gbps. Een toename van 297 procent ten opzichte van 2020. Dat cybercriminelen groter geschut inzetten merkte ook Microsoft al op. Dat bedrijf blokkeerde aan het einde van 2021 een aanval van 3,47 Tbps, de grootste vastgestelde DDoS-aanval op dat moment. De gemiddelde grootte ligt wel een pak lager, op 0,76 Gbps.

Voornamelijk in het begin van het jaar bleken grote aanvallen gelanceerd te worden. De gemiddelde grootte van een aanval aan het begin van vorig jaar is namelijk 50 procent groter dan op het einde van 2021. Dat zou in verband kunnen staan met het DDoS-seizoen dat start in het voorjaar en eindigt in september.

Tot slot bleek 2021 gekenmerkt te worden door langere aanvallen. 6,8 procent van de aanvallen overtroffen de 1.200 minuten. Uit die groep werd de langste aanval afgeklokt op 15.408 minuten, wat uitkomt op een aanval die langer dan tien dagen duurde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home