Cybersecurity-personeel extra gevoelig voor burn-outs of stress

burnout stress laptop

Bijna de helft van de cybersecurity-specialisten claimt dat ze de afgelopen twaalf maanden extreme stress of een burn-out hebben ervaren.

In een onderzoek van VMware bij securityspecialisten wereldwijd blijkt dat ze onder heel wat druk staan. Vorig jaar had 51 procent last van extreme stress of een burn-out. Dit jaar ligt dat percentage iets lager (47%), maar het risico blijft heel hoog.

Van alle deelnemers blijkt dat 69 procent door de hoge stress kijkt naar een andere jobfunctie, wat vier procentpunt hoger is dan in 2021.

Cybersecurity is vaak een stressvolle job omdat cybercriminelen, hackerscollectieven en zelfs natie gesponsorde aanvallen de meest vooruitstrevende tools vereisen. Helaas krijgen ze die vaak niet tot hun beschikking door een beperkt securitybudget. Daar bovenop komt ook nog eens het patchbeleid en stijgt het stressniveau gevoelig bij zeroday-aanvallen. 62 procent van de respondenten werd geconfronteerd met een zerodaylek, elf procentpunt meer dan in 2021.

Daar bovenop komt dat twee op drie klaagt over meer cyberaanvallen sinds de oorlog in Oekraïne volgens het onderzoek.

Coaching, therapie en flexibele uren

Het spreekt voor zich dat we liever niet cybersecurity-experts zien verdwijnen. Beschikbaar IT-talent is moeilijk vindbaar, iets wat de komende jaren enkel maar erger zal worden. Alle huidige experts hebben we broodnodig.

Om burn-outs en stress te voorkomen, zegt 72 procent van de respondenten dat flexibele uren veel zouden helpen. Andere factoren die kunnen helpen, zijn extra onderwijs, therapie en coaching. VMware concludeert in zijn onderzoek dat die laatste elementen broodnodig worden om IT-talent aan boord te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home