Cybercriminelen vallen Europees Geneesmiddelenbureau aan

coronavirus

Het Europees Geneesmiddelenbureau is slachtoffer van een cyberaanval. Het is nog niet bekend of de aanval invloed heeft op het testen van de coronavaccins. Het geneesmiddelenbureau maakt melding van de aanval via een korte mededeling op de website. In samenwerking met de autoriteiten is er meteen een onderzoek gestart.

Op dit moment houdt het Europees Geneesmiddelenbureau zich bezig met het beoordelen van de Pfizer en BioNTech coronavaccins voor de Europese markt. In een gezamenlijk statement maken Pfizer en BioNTech bekend dat cybercriminelen bij de aanval toegang hebben gekregen tot een aantal documenten gerelateerd aan de COVID-19 vaccins. 

Het bureau geeft nog geen verdere details over de aanval, maar laat wel weten volledig operationeel te zijn. Al het werk wordt voortgezet. We kunnen er daarom op rekenen dat de deadline om uiterlijk op 29 december met een oordeel over de vaccins te komen, niet in gevaar komt. 

Het is onbekend of er gegevens zijn gestolen of dat er ransomware is geïnstalleerd. Zolang het onderzoek loopt, kan het agentschap geen details over de aanval geven. Het bureau geeft aan na het onderzoek aanvullende informatie bekend te maken. 

Meer aanvallen op het coronavaccin

Het ziet ernaar uit dat het coronavaccin flink de aandacht heeft getrokken van cybercriminelen. Zo waarschuwde IBM een week geleden al voor een wereldwijde phishing-campagne gericht op de distributie van het COVID-19 vaccin. Via phishing e-mails met HTML bijlagen proberen hackers inloggegevens van slachtoffers achterhalen. Volgens IBM kunnen aanvallers deze informatie in de toekomst gebruiken om toegang te krijgen tot gevoelige informatie over de verspreiding van het COVID-19 vaccin. 

Er is op dit moment nog vrij weinig bekend over de cyberaanvallen op het Europees Geneesmiddelenbureau. Ook weten we niet of er een link is tussen de aanval en de phishing e-mails naar distributeurs van het vaccin. Zodra het onderzoek is voltooid, komt het bureau met meer informatie naar buiten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home