Cyberaanvallen op de onderwijssector pieken meer dan ooit

malware

Volgens securityleverancier Check Point steeg het aantal cyberaanvallen in Europese scholen met 24 procent. De stijging is veel groter dan in andere professionele sectoren. Tijdens de zomervakantie werden er wekelijks gemiddeld 793 pogingen ondernomen om binnen te breken.

Opvallend is dat de stijging van 24 procent enkel terug te vinden is binnen de schoolomgeving. Wanneer we naar andere professionele sectoren kijken, zien we maar een gemiddelde stijging van 9 procent.

Door de verplichte digitale omslag vorig jaar omwille van de lockdown hebben vele scholen tools onder de arm genomen die dikwijls snel moesten worden uitgerold. Cybercriminelen zien in deze lakse aanpak veel potentieel om scholen te kunnen hacken. De focus ligt volgens Check Point heel sterk op informatievergaring bij de cybercriminelen.

Coronavirus en afstandsleren

“De coronavirus pandemie is een bepalende factor geweest, niet enkel voor het thuiswerken, maar ook voor het leren vanop afstand. Deze onthutsende cijfers leggen een onheilspellende trend bloot: hackers zien gemakkelijke doelwitten in studenten die na de vakantie terugkeren naar de online klassen”, zegt Omer Dembinsky, Manager Data Intelligence bij Check Point.

“Deze aanvallen kunnen bestaan uit kwaadaardige phishing-e-mails, zogenaamde Zoombombs en zelfs ransomware. De mens is altijd de zwakste schakel als het gaat om cyberveiligheid. Ik dring er daarom bij leerlingen, ouders en instellingen op aan om de komende maanden extra voorzichtig te zijn. Want ik denk dat de aanvalsaantallen en -methoden alleen maar erger zullen worden. Omdat leren vanop afstand een blijver is, blijven hackers daar ook hangen.”

Tips voor een veilige school

Voor de ICT-coördinator is het volgens Schoolit belangrijk om steeds een aantal tips in het achterhoofd te houden. Werk bijvoorbeeld met antivirussoftware en hou die net als het besturingssysteem zelf steeds up-to-date. Besteed ook genoeg aandacht aan een sterke online omgeving waaronder firewalls en internetgateways. Controleer derde partijen ook altijd grondig. Externe platformaanbieders kunnen altijd kwaadaardige inhoud bevatten.

Monitor de systemen voortdurend. Hackers stoppen niet na de zomervakantie en met de digitale omslag door afstandsleren liggen er opportuniteiten voor hen. Investeer tot slot ook in een cybersecurity-opvoeding bij alle schoolmedewerkers en organiseer lesmomenten voor leerlingen zodat iedereen op de hoogte blijft van de nieuwste cyberdreigingen en trends.

Tip: 5 best practices voor cybersecurity in het onderwijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home