Cyberaanval op MediaMarkt veroorzaakt hinder in alle filialen

Mediamarkt

De Europese winkels van MediaMarkt werden in de voormiddag getroffen door een cyberaanval. Voorlopig blijven alle vestigingen, ook de Belgische, hinder ondervinden. De filialen blijven open, al is afhalen en retourneren niet meer mogelijk.

MediaMarkt is getroffen door een cyberaanval. De Duitste keten is al sinds deze ochtend op de hoogte van de aanval, volgens RTL Nieuws. Voorlopig is er nog geen oplossing gevonden voor de hinder die de verschillende ketens ondervinden.

In een interne brief deelt MediaMarkt mee welke maatregelen de winkels moeten nemen. Zo worden de computers in de winkels momenteel onbruikbaar verklaard. Daarnaast wordt aan medewerkers verzocht de kassa’s van het internet af te sluiten en niet opnieuw op te starten.

Mogelijk ransomware

RTL Nieuws meldt ook dat verschillende bronnen aangeven dat het om een ransomware-aanval gaat. Officieel is dat nieuws nog niet bevestigd. Als MediaMarkt wordt getroffen door ransomware zal de hinder voorlopig nog aanblijven, als het bedrijf niet met het gevraagde losgeld over de brug komt.

Vorige maand meldde Check Point nog dat gemiddeld 1 op de 61 organisaties wereldwijd wekelijks in contact komen met ransomware. Dat is een stijging van 9 procent vergeleken met 2020. In België ligt het aantal cyberaanvallen bovendien gevoelig hoger. Op weekbasis worden namelijk 600 incidenten vastgesteld, een stijging van 66 procent ten opzichte van vorig jaar. Wereldwijd steeg het aantal incidenten met 40 procent.  

lees ook

Ransomware blijft populair ondanks veranderend hackerlandschap

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home