Cloudflare wil Captcha vervangen door eigen gratis Turnstile-technologie

turnstile

Cloudflare onthult een ambitieus nieuw project: Turnstile. Daarmee hoopt de internetspecialist om Captcha verleden tijd te maken.

Ben je een mens of een bot? Door een Captcha in te vullen, geef je in theorie het antwoord. Captcha-technologie is echter niet meer zo waterdicht dan vroeger. Dat komt niet alleen door technologische innovaties, al speelt AI wel een rol. Er bestaan ook diensten waarbij slecht betaalde mensen helpen om Captcha’s op te lossen. Tijd dus voor een alternatief, dachten ze bij Cloudflare. Dat alternatief moet Turnstile heten.

Turnstile is al enkele jaren in ontwikkeling. Zelf heeft Cloudflare het gebruik van Captcha al met 91 procent teruggedrongen, wat het vertrouwen in de technologie illustreert. Wat is Turnstile nu precies?

Telemetrie en geen puzzels

Turnstile kijkt naar het gedrag van een gebruiker aan de hand van telemetrie van de browser. Dat gebeurt onder andere via een onzichtbaar JavaScript. Aan de hand van AI-modellen probeert Turnstile dan te detecteren of er een mens aan de andere kant van het scherm zit. Gebruikers hoeven zelf geen puzzels op te lossen: de verificatie gebeurt op de achtergrond.

Dat is een bijkomend voordeel van Turnstile tegenover Captcha. De gebruikerservaring is een stuk beter wanneer de vervelende puzzels verdwijnen.

Gratis

Cloudflare wil Turnstile gratis aan de man brengen. Om de dienst uit te rollen, heb je wel een Cloudflare-account nodig. Vervolgens moet je de juiste code bemachtigen en die in je website verwerken. Die roept dan de Cloudflare Turnstile API-op. Voor Captcha-gebruikers is integratie niet zoveel moeilijker dan enkele lijntjes code aanpassen.

Cloudflare en Turnstile wacht een grote uitdaging. Captcha is vandaag de absolute norm, dus marktaandeel verwerven wordt een uitdaging. Dat de dienst gratis is en gebruikers niet lastig valt, pleit in ieder geval in het voordeel van Turnstile.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home