Cloudflare: ‘7 procent van het internetverkeer is kwaadaardig’

evil bot

Geopolitieke spanningen en verkiezingen zorgen voor een toename van kwaadaardig internetverkeer, blijkt uit een rapport van Cloudflare.

Cloudflare schetst in een onderzoeksrapport het huidige internetlandschap en dat beeld is niet altijd zo mooi. Volgens Cloudflare is bijna zeven procent (6,8%) van het globale internetverkeer vandaag afkomstig van actoren met kwade bedoeling. Dat is bijna een volledige procentpunt meer dan een jaar geleden.

Geopolitieke spanningen en de verkiezingen die dit jaar in veel landen worden georganiseerd, worden door Cloudflare als voornaamste verklaring naar voren geschoven. Aanvallen op websites zijn dus vaak vanuit een politiek motief opgezet. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne nemen pro-Russische groeperingen websites van Westerse organisaties in het vizier.

Groter en sneller

Een toename in kwaadaardig internetverkeer maakt het ook uitdagender om schadelijke actoren te blokkeren. DDoS-aanvallen komen aanzienlijk vaker voor en nemen ook grotere proporties aan. Cloudflare zegt in de eerste helft van 2024 8 miljoen DDoS-aanvallen te hebben moeten afweren. 37 procent van het door de internetprovider gemitigeerde verkeer was onderdeel van een DDoS-aanval.

lees ook

Cloudflare schakelt webcrawlers uit met één klik

De Franse cloudprovider OVHCloud gaf onlangs aan met een recordbrekende DDoS-aanval te maken hebben gehad. Op die piekmomenten bereikten de aanvalsgolven tot 840 miljoen verzoeken per seconde aan een bitsnelheid van 2,5 Tbps.

Even zorgwekkend vindt Cloudflare de snelheid waarmee kwetsbaarheden worden uitgebuit. Cloudflare verwijst naar een incident waarbij een kwetsbaarheid al 22 minuten na het verschijnen van de eerste proof-of-concept werd uitgebuit. Er is dus steeds minder tijd voor beveiligers om in te grijpen. Snel patchen is meer dan ooit de boodschap.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home