Cisco: ‘Kritieke rol voor privacy als gevolg van de pandemie’

Geens privacy

Het belang van privacybescherming is tijdens de pandemie toegenomen. Bedrijven die goede privacymaatregelen nemen, ervaren daar steeds meer voordelen van. Dat blijkt uit de 2021 Data Privacy Benchmark Study van Cisco, een jaarlijks onderzoek naar hoe bedrijven wereldwijd met privacy omgaan. 

Voor zijn Data Privacy Benchmark Study analyseerde Cisco antwoorden van 4400 beveiligings- en privacyprofessionals in 25 landen en onderzocht het bedrijf de houding ten opzichte van privacywetgeving. Ook keek de studie naar de opkomst van het meten van privacy en het rapporteren van de uitkomsten aan het management. 

Vanwege de pandemie wordt plotseling verwacht (en soms zelfs geëist) dat mensen hun persoonlijke informatie delen om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen. Mensen zijn een groot deel van hun leven online gaan leiden. De trend die normaal jaren zou duren, is hierdoor in een stroomversnelling geraakt. 

Dat alles zorgt voor uitdagingen omtrent privacy voor organisaties die zich aan de wet willen houden, de verspreiding van de pandemie willen voorkomen en tegelijkertijd de rechten van individuele werknemers willen eerbiedigen. Daarbij maken consumenten en het grote publiek zich steeds meer zorgen over de manier waarop hun persoonlijke gegevens worden gebruikt. 

Privacy is volwassen geworden

Het afgelopen jaar is er wereldwijd een hoop veranderd op het gebied van privacy. Het is veel meer dan alleen een compliance kwestie. Bedrijven zien het als een fundamenteel mensenrecht en een bedrijfskritische prioriteit. 

Meer dan de helft (60%) van de organisaties zegt niet voorbereid te zijn geweest op de privacy- en beveiligingseisen die het thuiswerken met zich meebrengt. Daarom heeft 93% van de organisaties een eigen privacy-team ingeschakeld om deze uitdaging aan te pakken. Dat is nodig, want 87% van de consumenten is bezorgd over de privacybescherming van de tools die zij gebruiken voor het thuiswerken

Privacy en het cybersecurity-ecosysteem zullen een sleutelrol spelen op weg naar economische groei en het herstellen van de coronapandemie. Het herstel van de pandemie zal de nodige privacy-uitdagingen met zich meebrengen. Het moet nog duidelijk worden hoe overheden, bedrijven en burgers persoonsgegevens verzamelen, beheren en beschermen. Er moet een balans komen tussen individuele rechten en het algemeen belang. 

Privacy cijfers in Nederland

Er zijn geen Belgische cijfers bekend van de Data Privacy Benchmark Study. Wel zijn er cijfers voor Nederland. Op de meeste gebieden liggen de cijfers voor Nederland vrij dicht bij het wereldwijde gemiddelde, op een paar uitzonderingen na. 

In Nederland investeren organisaties ruim 2,5 miljoen euro in privacy. Wereldwijd bedragen de gemiddelde investeringen bijna 2 miljoen en in Europa investeren organisaties gemiddeld 1,7 miljoen euro. Dankzij deze investeringen, genieten Nederlandse bedrijven van zakelijke voordelen met een waarde van iets meer dan 2,5 miljoen euro. Toch blijft de verhouding tussen privacy-investeringen en zakelijke opbrengsten in Nederland achter bij het wereldwijde en Europese gemiddelde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home