Chrome-extensies moeten nu tonen hoe je data wordt gebruikt

Weg met het Wilde Westen

Chrome Web Store

Vanaf 18 januari 2021 moet elke extensie in de Chrome Web Store duidelijkheid scheppen welke data nodig is om de toepassing functioneel te gebruiken. Die data mag niet verkocht worden aan derde partijen. Wie dat wel doet, wordt geschrapt uit de Chrome Web Store

In de Chrome Web Store kan je vandaag tal van extensies terugvinden. Enig nadeel is dat de zoekgigant die inhoud niet echt cureert. Na enkele jaren resulteert dit in het wilde westen waar je bijvoorbeeld logingegevens moet delen met derde partijen zonder dat je weet wat ermee gebeurt.

Om een duidelijk verschil te maken tussen malafide aanbieders en correcte ontwikkelaars, introduceert Google meer privacyregels vanaf 18 januari 2021.

Chrome Web Store

Vanaf volgend jaar moeten alle extensies duidelijk vermelden welke data ze verzamelen. Denk daarbij aan je browsegedrag, logingegevens of andere persoonlijke details. Tegelijk introduceert Google ook regels wat er niet met die data mag gebeuren. Ontwikkelaars mogen die niet verkopen aan derde partijen. De data mag verder niet worden gebruikt om kredietprofielen op te stellen of om geld te lenen. Gegevens mogen enkel voor de extensie worden gebruikt.

Ontwikkelaars kunnen vandaag al de nieuwe regels implementeren. Pas vanaf 18 januari 2021 worden ze effectief weergegeven in de Chrome Web Store. Wie tegen die deadline niet meewerkt, krijgt een waarschuwing van Google.

lees ook

Google Chrome slokt 70 procent van de browsermarkt op

Of deze nieuwe regels malafide ontwikkelaars zal tegenhouden, valt nog af te wachten. Je kan nog altijd onjuiste informatie doorspelen aan Google en toch extra data verzamelen en verkopen. De regels scheppen wel duidelijkheid wanneer iemand wordt betrapt. Tot slot helpt het gebruikers om een duidelijke beslissing te maken wanneer ze weten wat er met hun data gebeurt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home