Bug in Microsoft Defender vult Windows 10 met duizenden kleine rommelbestanden

Windows Defender

Een bug in Microsoft Defender zorgt ervoor dat het beveiligingsprogramma duizenden kleine nutteloze bestanden aanmaakt. Bij sommige gebruikers nemen die tientallen gigabytes aan kostbare opslagruimte in beslag.

Microsoft Defender versie 1.1.18100.5 bevat een vervelende bug in Windows 10. Het antivirusprogramma maakt duizenden nutteloze kleine bestanden aan en plaatst die onder de map C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Store. De bestanden hebben geen extensie maar de bestandsnaam doet vermoeden dat het om MD5-hashes gaat. Ze zijn enkele bytes tot ongeveer een kilobyte groot.

Gigabytes aan ruimte

Hoewel het om erg kleine bestanden gaat, is Defender erg enthousiast in het aanmaken ervan. Gebruikers rapporteren honderdduizenden bestanden die plaats innemen en back-ups vertragen. Eén claimt rapporteert dat Defender in 24 uur tijd 950.000 bestanden had aangemaakt, goed voor 30 GB aan verloren ruimte.

Het probleem is al enkele dagen aan de gang. Microsoft lanceerde intussen een patch voor Defender die het probleem verhelpt. Om zeker te zijn dat je niet geconfronteerd wordt met een tsunami aan bestanden, zorg je er best voor dat je Defender-installatie versie 1.1.18100.6 of hoger is. Je kan de geïnstalleerde versie controleren door naar Windows-beveiliging te gaan, linksonder op het tandwiel te klikken om de instellingen te openen, en vervolgens Info te selecteren. Heb je nog een oudere versie van Defender, ga dan naar Windows Update en zoek manueel naar beschikbare updates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home