Brussel krijgt kenniscentrum rond cybercriminaliteit

security

Sirris, het technologisch kenniscentrum, richt het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation (BICI) op. BICI groepeert de knowhow van drie universiteiten, een hogeschool en andere sleutelspelers in onderzoek en innovatie uit de regio Brussel.

“De kennisoverdracht van universiteiten naar bedrijven loopt vandaag moeizaam. Bedrijven vinden de weg naar de juiste expertise en onderzoekspartners niet”, zegt Philippe Thiran, directeur voor regio Brussel bij Sirris. “Met het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation willen we van Brussel de hoofdstad maken van innovatie op vlak van cyberveiligheid.”

Het project wordt aangestuurd vanuit icity.brussels, een initiatief van Sirris, ULB en VUB. Ook UCL, de hogeschool EhB en een tiental andere onderzoekscentra zijn bij het project betrokken. BICI wordt via het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Innoviris voor een bedrag van 13 miljoen euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Nationaal en Europees

BICI zal zich via nationale en Europese samenwerkingen inzetten om bedrijven te wapenen tegen cyberaanvallen en hen te adviseren bij de ontwikkeling van veilige producten. Denk aan het delen van recente onderszoeksresultaten, campagnes om ondernemingen te sensibiliseren of het opzetten van innovatieprojecten tussen de academische en bedrijfswereld. Voor die R&D-projecten kunnen bedrijven financiering krijgen via Innoviris, het Brussels instituut voor onderzoek en innovatie.

“Onderzoeksprojecten als SeCloud hebben ons geleerd dat de industriële en academische wereld wel samen kunnen innoveren”, zegt Thiran. SeCloud is het onderzoeksproject naar cyberveiligheid dat Sirris sinds 2015 coördineert, met steun van Innoviris. Het is daar dat het idee voor het Brussels Initiative on Cybersecurity ontstond.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home