Broadcom heeft plannen om Symantec in te lijven

Broadcom

Chipfabrikant Broadcom heeft plannen om cyberbeveiligingsbedrijf Symantec over te nemen. Volgens ingewijden is er sprake van vergevorderde gesprekken. Broadcom zou verdere uitbreiding ambiëren in de meer winstgevende software-industrie.

Hoewel er nog geen deal is gesloten en de gesprekken kunnen mislukken, zouden beide partijen volgens anonieme bronnen zomaar eens binnen enkele weken tot een akkoord kunnen komen, aldus Bloomberg. Zowel Broadcom als Symantec weerhouden zich op dit moment van ieder commentaar.

CA Technologies

Mocht de overname doorgang vinden, betreft het de tweede grote deal van Broadcom op de softwaremarkt. In 2018 nam de chipfabrikant ook al CA Technologies voor een bedrag van 18 miljard dollar over. Een deal die bij sommige bezorgde beleggers destijds de wenkbrauwen deed fronsen.

De overname van CA Technologies volgde op het afkappen van een vijandige overname van rivaliserende chipmaker Qualcomm. De Amerikaanse president Trump blokkeerde de transactie met het oog op nationale veiligheidsrisico’s.

Aandelen Symantec in de lift

De aandelen van Symantec stegen woensdag met maar liefst 16 procent op de New York Stock Exchange (NYSE). Het aandeel van het cyberbeveiligingsbedrijf sloot dinsdag op de NYSE op 22,10 dollar per aandeel, goed voor een marktwaarde van ongeveer 13,7 miljard dollar.

De aandelen van Broadcom daalden met zo’n 3,5 procent. Het aandeel sloot dinsdag op 295,33 dollar, wat de halfgeleiderfabrikant een marktwaarde van ongeveer 118 miljard dollar opleverde.

Onder leiding van Tan is Broadcom een ​​andere strategie voor software gaan volgen. De CEO verklaarde eerder dat hij franchises, groepen of bedrijven verwerft binnen bedrijven met duurzame marktposities door technologisch leiderschap. Hij investeert vervolgens in hen om dat leiderschap te behouden en ze uit te voeren als afzonderlijke delen van Broadcom. Dit in plaats van de verworven producten te integreren.

Symantec heeft het afgelopen jaar te maken gehad met meerdere uitdagingen en geworsteld met toegenomen concurrentie. Bovendien kreeg het te maken met een abrupt vertrekt van zijn CEO, afnemende interesse van consumenten in antivirusprogramma’s en een financieel onderzoek dat eindigde met opnieuw gecalculeerde inkomsten. De aandelen laten dit jaar een stijging van ruim 17 procent zien en herstelden zich van een inzinking van 33 procent in 2018.

‘Ambitieuze deal’

“De potentiële aankoop van Broadcom van nog een asset met eenw aarde van meer dan 4 miljard dollar in softwareverkoop is waarschijnlijk zijn meest ambitieuze deal tot nu toe”, zegt technologie-analist Anand Srinivasan. “Symantec heeft marktaandeel verloren, zelfs in zijn core-segmenten. Broadcom-CEO Hock Tan zal waarschijnlijk op agressieve wijze de kosten van Symantec moeten verlagen en op hetzelfde moment de verkoop stabiel houden.”

Toch zijn er analisten die de overname van Symantec door Broadcom juist als iets positiefs ervaren. Zo ook Harsh Kumar, analist bij Piper Jaffray: “Symantec zou perfect passen bij de Broadcom-portefeuille.” De situatie is volgens hem vergelijkbaar met de overname van CA Technologies, die uiteindelijk “buitengewoon succesvol bleek te zijn”.

Gerelateerd: EU onderzoekt mogelijke concurrentieverstorende bedrijfspraktijken Broadcom

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home