Beveiliging op basis van identiteit wint tractie

zero trust

Zero trust-beveiliging wint aan belang volgens onderzoek van Okta. Dat is belangrijk, aangezien veel traditionele aanvallen in een zero trust-context geneutraliseerd worden.

Beveiliging op basis van identiteit wint aan belang. Meer specifiek ziet Okta onder 17.000 bevraagde klanten wereldwijd hoe de adoptie van zero trust-technologie is gestegen van tien procent twee jaar geleden tot 22 procent vandaag. Meer en meer bedrijven zien dus het belang in van de identiteit als centrale beveiligingspijler. Terecht: meer dan 80 procent van succesvolle cyberaanvallen passeert via een gekraakt account.

lees ook

Van VPN naar zero trust: het verschil en de voordelen

Zero trust-beveiliging kent erg specifieke rechten toe aan gebruikers, rekening houdend met het toestel dat ze gebruiken en het netwerk waarop ze zich bevinden. Zo kan een aanvaller met logingegevens van een werknemer nog steeds heel weinig kwaad aanrichten, aangezien hij of zij niet plots toegang heeft tot het hele netwerk en inloggen vanop een onvertrouwd systeem en een ongekende locatie sowieso alarmbellen doet afgaan.

Technologiebedrijven eerst

Technologiebedrijven omarmen zero trust het snelst. 34 procent heeft zero trust al minstens deels omarmd. Ook de financiële sector stijgt boven het gemiddelde uit, met 26 procent die rapporteert zero trust in gebruik te hebben.

Zero trust is natuurlijk geen allesomvattende oplossing. MFA is zeker even belangrijk, net als training en bewustmaking. Ook dat ziet Okta duidelijk: het aantal trainingen steeg volgens het onderzoek met 436 procent in ongeveer vier jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home